DOGOVORILI SE

Velika koalicija kompromisa u Njemačkoj

13.01.2018.
u 10:01

Čelnici demokršćana i socijaldemokrata jednoglasno ustanovili polazne točke za koalicijske pregovore – demokršćani su popustili glede europske politike, poljoprivrede i klime, a socijaldemokrati glede ograničavanja broja migranata

Njemačka kancelarka Angela Merkel ipak je jučer dogovorila početak pregovora o formiranju vlade s opozicijskim SPD-om Martina Schulza, nakon 24-satnog neprestanog pregovaranja.

Dogodilo se to unatoč nagađanjima da pregovore neće biti moguće nastaviti zbog nepremostivih razlika. Jasno je da je vijest o nastavku pregovora o obnavljanju velike koalicije CDU-a, njihova partnera CSU-a te SPD-a donijela val optimizma i u Bruxellesu i Parizu, u kojem će Emmanuel Macron moći nastaviti sa svojom idejom snažne Europe pod vodstvom dviju velikih nacija. Jer, o ulozi Njemačke ovise i tempo pregovora o Brexitu, i reforma eurozone i diplomatske inicijative EU.

Euro najjači u tri godine

Vijest o nastavku pregovora osjetila se i u gospodarstvu, euro je narastao na najviši tečaj u posljednje tri godine, skočio je 0,7 posto istog dana te došao do 1,212 dolara za euro po tečaju na londonskoj burzi. Isto tako, vraća se povjerenje u Njemačku Angele Merkel kao jednog od velikih svjetskih igrača. Čini se da je upravo u tome Merkel vidjela glavnu opasnost u produljenu krize vezane za sastavljanje vlade navodeći da je imala osjećaj da svijet Njemačku neće čekati, pogotovo ne Europa koja treba novi moment. U nacrtu sporazuma koji se sastoji od 28 stranica izražen je komplementaran interes s Macronovom Francuskom u smislu jačanja Europe. Zanimljiva je i vanjskopolitička točka koja se obraća Saudijskoj Arabiji. Ta je zemlja najveći kupac njemačkog oružja, no aktivno je uključena u rat u Jemenu, a sporazum sadrži obvezu prema kojoj se takvim zemljama oružje neće prodavati. Zanimljivo je da se Njemačka ne namjerava tako lako odreći Turske, u sporazumu je i točka o ubrzavanju pregovora o uključivanju te zemlje u Europsku uniju. Osim slabljenja vanjskopolitičke pozicije, Angelu Merkel na ideju o ubrzanom obnavljanju koalicije sa SPD-om nagnao je neuvjerljiv nastup na prošlim izborima nakon kojeg je uslijedila i propast pregovora o trostrukoj koaliciji sa Zelenima i liberalnim FDP-om. Svakako ovdje treba ubrojiti i neočekivano dobar rezultat krajnje desnice zbog kojeg se Merkel ipak nije odlučila na nove izbore nakon kojih bi joj položaj mogao biti još i slabiji. 

Schulz ipak popustio

U ovoj je konstelaciji SPD ipak gubitnik jer se cijela retorika Martina Schulza nakon stupanja na čelo te socijaldemokratske stranke temeljila na tome da SPD u takvoj koaliciji realno gubi na važnosti, a Njemačka zapravo ostaje bez prave opozicije. Takvoj konstrukciji u prilog govore i rezultati jesenjih izbora od uspostave demokratske Njemačke 1949. godine. Tako se s velikim zanimanjem, ali i strepnjom očekuje kongres stranke 21. siječnja na kojem opetovana velika koalicija mora biti ratificirana. Ako tako bude, nova bi se koalicijska vlada mogla formirati oko Uskrsa.

Osim vanjskopolitičke mjere povezane s Jemenom, tu je domaća porezna mjera koja bi trebala omogućiti olakšice građanima od desetak milijardi eura do 2021. te poticanje potrošnje u građevinarstvu, obrazovanju i znanstvenim istraživanjima. U nacrtu je sporazuma i ukidanje poreza solidarnosti uvedenog 1990. godine nakon ujedinjenja dvije Njemačke. Za gospodarstvo je zanimljiva i točka po kojoj do 2030. godine 65 posto energije u Njemačkoj mora dolaziti iz obnovljivih izvora. Također zanimljivo, u nacrtu je i točka s obvezom smanjenja emisija ugljikova dioksida za 55 posto do 2030. godine.

 

 

Što je dogovoreno?

Demokršćanski CDU/CSU uspio je slomiti socijaldemokrate iz SPD-a i nametnuti gornju granicu za izbjeglice od 180.000 do 200.000 godišnje. SPD je bio protiv ograničenja. CDU/CSU uspjeli su ograničiti i dolazak obitelji migranata koji su sami došli u Njemačku na tisuću mjesečno.

Socijaldemokrati su odustali i od svoje nakane da se porezna stopa za one koji zarađuju najviše podigne s 42 na 45 posto. Ukinut će se i porez solidarnosti uveden 1990. godine nakon ujedinjenja dvije Njemačke, odobriti deset milijardi eura olakšica za građane u sljedeće tri godine.

Nacrt koalicijskog sporazuma predviđa i podcrtavanje ciljeva za 2020., 2030. i 2050. godinu. Obveza je i smanjiti nivo ugljikova dioksida za 55 posto do 2030. godine. Do te godine 65 posto energije mora dolaziti iz obnovljivih izvora. To je bio uvjet SPD-a za novu veliku koaliciju.

Predviđena je potpuna zabrana genetički modificiranih biljaka na tlu Njemačke. Također, sistematično i znatno ograničavat će se korištenje pesticida glifosata s ciljem potpunog prestanka upotrebe sredstava za zaštitu biljaka koji sadrže glifosat. I to je bio uvjet SPD-a.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije