Met Office

Velika Britanija zabilježila najtopliji lipanj u povijesti

temperature
03.07.2023.
u 21:08

Prosječna temperatura u lipnju 2023. bila je za 0,9 stupnjeva viša od prethodnog zajedničkog rekorda od 14,9 stupnjeva zabilježenog u lipnju 1940. i 1976.

Velika Britanija je ove godine zabilježila najtopliji lipanj u povijesti, kako u pogledu srednje temperature tako i u pogledu prosječne maksimalne temperature, objavila je u ponedjeljak britanska meteorološka stanica Met Office.

- Prosječna srednja temperatura od 15,8 stupnjeva Celzijusa za lipanj 2023. je  najviša  u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1884. - navodi se u priopćenju.

Prosječna temperatura u lipnju 2023. bila je za 0,9 stupnjeva viša od prethodnog zajedničkog rekorda od 14,9 stupnjeva zabilježenog u lipnju 1940. i 1976., prema podacima, navodi AFP.

- Ovo je službeno najtopliji lipanj zabilježen u Velikoj Britaniji - rekao je Mark McCarthy iz Met Officea.

Najtoplijeg dana u lipnju temperatura je dosegnula 32,2 stupnja Celzijusa, rekao je McCarthy.

- Ono što je zapanjujuće je postojana toplina tijekom većeg dijela mjeseca, s temperaturama do srednjih 20 stupnjeva, a povremeno čak i do 30 stupnjeva - dodao je.

Četiri zemlje koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo - Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska - također su zabilježile "svoj najtopliji lipanj ikada", navodi Met Office.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije