VELIKA TRŽIŠTA I NUKLEARNE SILE

Kome će blagonaklonost Indije i Pakistana: SAD i EU pod svaku cijenu žele sasvim izolirati Rusiju

POOL/REUTERS
02.05.2022.
u 16:04

Nismo vaši robovi, a takvima nas smatrate i tako se ponašate. Prijatelji smo s Rusijom i Amerikom, s Kinom i s Europom. Nismo ni na čijoj strani, smatra Imran Khan, bivši pakistanski premijer

SAD i EU pod svaku cijenu žele izolirati Rusiju i uništiti je gospodarski kako bi prisilili ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi krvoproliće u Ukrajini. Zbog toga se vodi velika bitka Rusije i Zapada za naklonost Indije i Pakistana, koji su i ogromna tržišta i nuklearne sile.

Strani državnici

Naime, Pakistan ima 220,9 milijuna, a Indija čak 1,38 milijardi stanovnika. Zbog neposlušnosti cijenu je zasad platio smijenjeni pakistanski premijer Imran Khan koji je javno optužio SAD za svoje rušenje, tvrdeći da su ga Amerikanci smijenili jer su željeli da se Pakistan udalji od Rusije i Kine.

Pakistan nije glasao za osudu ruske intervencije u UN-u, nakon čega je Khan poručio Zapadu: "Mi nismo vaši robovi." EU i SAD vjeruju da će novi premijer Shahbaz Sharif stati na njihovu stranu i nametnuti sankcije Rusiji. Nakon što su se riješili Imrana Khana, američki predsjednik Joe Biden i njegova administracija sa zemljama EU stežu obruč oko premijera Indije Narendra Modija jer Indija, koja je najveći kupac ruskog oružja i uvozi njezinu naftu, bila je suzdržana tijekom glasanja u Ujedinjenim narodima kojim je osuđena ruska invazija i nije uvela sankcije Moskvi.

Tako su u glavni grad Indije New Delhi hodočastili mnogi europski čelnici ne bi li nagovorili premijera Indije Narendra Modija da promijeni svoju politiku prema Rusiji, odnosno Vladimiru Putinu. Prošli mjesec prvi je u Indiju stigao britanski premijer Boris Johnson kako bi uvjerio indijskog premijera da podrži zapadne sankcije uvedene Rusiji. Nekoliko dana nakon Borisa Johnsona u Indiju je stigla i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u sklopu napora Zapada da potakne New Delhi da smanji veze s Rusijom, svojim glavnim opskrbljivačem oružjem, nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovog tjedna Indiju bi pak trebao posjetiti njemački kancelar Olaf Scholz koji bi se trebao sastati s indijskim premijerom i prvi put razgovarati s njim.

Zajedno će nadgledati konzultacije na razini vlade s ciljem produbljivanja strateških odnosa Indije i Njemačke. Modi će nakon toga otputovati u Francusku na razgovore s Emmanuelom Macronom, prvi put otkad je francuski predsjednik ponovno izabran. Pitanje koje se nameće jest hoće li čelnici SAD-a i EU uspjeti pridobiti indijskog premijera Narendru Modija.

Naime, Indija, druga zemlja na svijetu po broju stanovnika, našla se pred teškim izazovima i zasad pokušava držati balans između Moskve i Washingtona. Indija je jedna od najvažnijih zemalja na koje se SAD oslanja u svojoj novoj globalnoj strategiji u azijsko-pacifičkom, odnosno indopacifičkom geopolitičkom prostoru, gdje je glavni fokus stavljen na sprečavanje globalnog širenja kineskih interesa.

Nafta i oružje

S druge strane, Rusija i Indija potpisale su sporazum o vojno-tehničkoj suradnji do 2030. godine i pregovaraju o povećanju certificirane proizvodnje ruskih bombardera Su-30MKI u Indiji. Isto tako, tu je i ugovor za proizvodnju jurišnih pušaka AK-203 kalašnjikov u Indiji, a Rusija pomaže Indiji u organiziranju proizvodnje streljiva.

Zanimljivo je da su Rusija i Indija potpisale sporazum o mjerama zaštite svemirskih tehnologija koji predviđa "mjere zaštite tehnologije u vezi sa suradnjom u civilnom istraživanju i korištenju svemira te stvaranjem i radom lansirnih vozila i zemaljske svemirske infrastrukture". Rosnjeft i Indian Oil potpisali su ugovor o isporuci dva milijuna tona ruske nafte Indiji 2022. godine.

"Strane su ponovno potvrdile svoju opredijeljenost za povećanje proizvodnje ruske sirove nafte u skladu s dugoročnim ugovorima po povlaštenim cijenama, povećanjem uvoza LNG-a u Indiju uz moguću uporabu Sjevernog morskog puta (NSR) za opskrbu energijom", navedeno je u zajedničkoj rusko-indijskoj izjavi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije