USKRŠNJA PROGNOZA

Vakula otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za blagdane: 'Nadamo se da će to ispasti samo prvotravanjska šala'

Zoran Vakula
Marko Prpic/PIXSELL
28.03.2024.
u 21:14

Za Uskrs nas očekuju visoke temperature, a na Uskrsni ponedjeljak moglo bi doći do pogoršanja vremena, pa i do pljuskova s grmljavinom.

I sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije, prognozira za HRT Zoran Vakula kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana. U sjevernim kopnenim krajevima bit će oko 25 °C, ponegdje, osobito u Podunavlju, vjerojatno i oko 27 °C, dodaje se.

Pritom će u većini unutrašnjosti puhati umjeren i jak jugozapadnjak, a na Jadranu će često jako i olujno, gdjekad vjerojatno i orkansko jugo sve do Uskrsnog ponedjeljka ograničavati plovidbu, mnogima je čak i onemogućavati, te ublažavati osjećaj topline zbog iznadprosječno visoke temperature zraka.

"Stoga će uživanje u radostima Uskrsa biti ugodnije u sunčanoj i toploj zavjetrini, s nadom da će pljuskovi s grmljavinom na Uskrsni ponedjeljak - trenutačno u prognozama sve vjerojatniji - ispasti samo kao svojevrsna prvotravanjska šala", piše Vakula za HRT.

Tijekom Velikog petka u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će manje oblaka nego u četvrtak, pri čemu će i vjetar biti slabiji, poslijepodnevna temperatura viša - većinom 24 ili 25 °C, a ni jutro neće biti odviše svježe. Temperatura primjerenija svibnju nego kraju ožujka bit će i u središnjoj Hrvatskoj - i dalje vjetrovitoj, osobito u gorju uz olujne udare jugozapadnjaka. I pritom suho, premda će povremeno biti dosta oblaka, posebice prijepodne.

 

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu i dalje oblačnije, ali manje nego danas. Još malo kiše može zasmetati samo rijetkima, uglavnom u zaleđu Rijeke i osobito u Gorskom kotaru, ali će i dalje puhati često jako, na udare lokalno i olujno jugo, u gorju jugozapadnjak, uz koje će temperatura zraka dodatno porasti. I u Dalmaciji porast - i temperature zraka i broja sunčanih sati, premda još uz mogućnost gdjekoje kišne kapi u unutrašnjosti, uglavnom bliže granici. Uz i dalje jako i olujno jugo, more će često biti valovito, a temperatura zraka ujutro od 10 do 14 °C, poslijepodne oko 20 °C. Podjednaka temperatura zraka i na pretežno sunčanom jugu Hrvatske, gdje će jugo oslabjeti, ali samo malo i kratkotrajno.

Sljedećih dana na Jadranu opet uglavnom jako i olujno jugo, koje će ograničavati, mnogima i onemogućavati plovidbu, posebice u subotu i ponedjeljak. Pritom do nedjelje navečer većinom suho i sunčano, zatim oblačnije, uz povremenu kišu, mogući su i pljuskovi s grmljavinom. I na kopnu u ponedjeljak dosta oblaka i moguća mjestimična kiša, a do tada pretežno suho, pa i sunčano, uz neuobičajeno visoku temperaturu zraka za doba godine, te prilično vjetrovito, osobito u ponedjeljak uz vjerojatno olujne udare jugozapadnjaka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?