krijumčarenje bombi

Upozorenje Europi: "Bombe u laptopima samo su pitanje vremena"

19.05.2017.
u 21:58

Vođa UN-ovog odbora za borbu protiv terorizma upozorio je da je krijumčarenje bombi u laptopima samo pitanje vremena, piše BBC. Jeal-Paul Laborde obratio se novinarima nakon što su vlasti odlučile odustati od zabrane laptopa na letovima iz Europe u SAD.

Trenutno je zabranjeno unošenje laptopa na letovima iz osam država: Turske, Maroka, Jordana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Saudijske Arabije i Kuvajta.

Laborde je rekao da će sljedeći val ISIL-ovih povratnika u Europu biti opasniji od prethodnih. Kako ISIL gubi teritorij u Siriji i Iraku, Laborde tvrdi da će se borci koji su došli iz Europe uskoro početi vraćati.

Dodao je kako nekoliko europskih država vjeruje da će se vratiti tri puta više militanata nego u cijeloj protekloj godini.

"Unatoč ograničenjima putovanja, teroristi će pokušati prijeći granice, osobito švercanjem", rekao je Laborde.

Također je izjavio da nije siguran može li ISIL izvesti napad laptop bombom, ali je siguran da to mogu skupine organiziranih kriminalaca, kojima će se obratiti za pomoć pri povratku u Europu, prenosi Index.hr. 

U srijedu je održan sastanak službenika SAD-a i Europske unije. Sastanak je sazvala EU nakon što je primila izvješće da američke vlasti imaju nove informacije o pretvaranju dijelova laptopa u eksplozive. Nisu objavljene informacije o specifičnim prijetnjama.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?