kršenje ljudskih prava

UN u srijedu raspravlja o sustavnom rasizmu i policijskoj brutalnosti u SAD-u

15.06.2020.
u 17:06

Vijeće za ljudska prava UN-a jednoglasno je odlučilo da će u srijedu održati hitnu raspravu o "sustavnom rasizmu, policijskoj brutalnosti i nasilju nad mirnim prosvjednicima" u SAD-u.

Afričke države pozvale su u petak Vijeće za ljudska prava UN-a na hitnu raspravu o rasizmu i policijskoj brutalnosti u trenutku kad se SAD-om i svijetom šire nemiri i prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda.

U pismu u ime 54 afričke države, veleposlanica Burkine Faso u UN-u u Ženevi zatražila je od UN-ova glavnog tijela za ljudska prava hitnu raspravu o rasno motiviranim kršenjima ljudskih prava, policijskoj brutalnosti prema ljudima afričkog podrijetla i nasilju nad mirnim prosvjednicima koji zahtijevaju da te nepravde prestanu.

SAD nije član Vijeća od 47 članica jer je prije dvije godine napustio to tijelo tvrdeći da je Vijeće pristrano prema Izraelu, prenosi Hina.

Poziv je slijedio nakon što je Floydova obitelj, zajedno s obiteljima ostalih žrtava policijskog nasilja i više od 600 nevladinih organizacija, ovaj tjedan pozvala Vijeće da hitno odgovori na sustavni rasizam i nekažnjavanje policije u SAD-u.

U pismu u petak upozoreno je na slučaj Georgea Floyda, 46-godišnjeg crnca koji je umro u policijskom pritvoru u Minneapolisu 25. svibnja, nakon što je bijeli policajac, koji je od tada optužen za ubojstvo, pritiskao koljenom njegov vrat gotovo devet minuta.

Njegova smrt, koja je zabilježena na videosnimci i izazvala je masovne prosvjede diljem Sjedinjenih Država i svijeta, "nažalost, nije izoliran incident jer je mnogo prethodnih slučajeva nenaoružanih osoba afričkog podrijetla koje su doživjele istu sudbinu zbog neobuzdane policijske brutalnosti".

- Nažalost, sudbine mnogih drugih žrtava nisu privukle pozornost jer nisu bile zabilježene na društvenim medijima kako bi ih svi vidjeli, napisala je veleposlanica Dieudonne Desire Sougouri u ime afričke grupe u Vijeću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?