UNO-City

UN slavi 40 godina sjedišta u Beču

19.08.2019.
u 18:30

UNO-City u Beču ovaj tjedan proslavlja svoj 40. rođendan. Tadašnji austrijski kancelar Bruno Kreisky službeno je predao na korištenje kompleks "Vienna International Center" (VIC) Ujedinjenim narodima 23. kolovoza 1979., kada je Beč, nakon New Yorka i Ciriha, postao njihovo treće sjedište na svijetu.

Izgradnja cjelokupnog sjedišta iznosila je oko 10 milijardi austrijskih šilinga, što odgovara današnjoj vrijednosti od 726,73 milijuna eura. Iako su ovi troškovi tada bili na meti kritičara, sjedište UN-a dalo je svoj doprinos bečkom gospodarstvu u vidu zapošljavanja i imidža.

Danas tu radi 5.000 ljudi iz 125 zemalja. Prema studiji Instituta za napredne studije iz Beča (IHS) iz 2018., sjedište UN-a generira vrijednost od 1,5 milijardi eura, od čega 369 milijuna pripada direktno gradu domaćinu. Studija je pokazala da se zahvaljujući međunarodnim organizacijama osigurava 18.000 radnih mjesta u Austriji.

Zanimljiv je podatak da UN još uvijek plaćaju simboličnan godišnji najam u visini od jednog šilinga, što je dogovoreno na razdoblje od 99 godina.

Najveće organizacije UN smještene u bečkom VIC centru su Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEO), Organizacija UN  za industrijski razvoj (UNIDO), Ured UN za droge i kriminal (UNODC), Ured za svemirske poslove UN-a (UNOOSA), Povjerenstvo za zabranu nuklearnih proba (CTBTO) i Međunarodno povjerenstvo za zaštitu Dunava (ICPDR).

Središnja proslava za javnost bit će održana 8. rujna na Danu otvorenih vrata, priopćeno je iz EurocommPR Sarajevo.

Ključne riječi
UN

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije