usvojena rezolucija

UN pozvao na globalno korona primirje

Antonio Guterres
02.07.2020.
u 07:53

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u srijedu usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva prekid sukoba u svijetu kako bi se olakšala borba protiv pandemije covida-19, nakon više od tri mjeseca sporenja između Kine i SAD-a oko teksta rezolucije.

Rezoluciju su zajedno sastavile Francuska i Tunis koji su pozdravili njezino usvajanje, a tuniski veleposlanik u UN-u Kasi Kabtani je govorio o "povijesnom postignuću". Prvi puta je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o zdravlju, zadovoljno je istaknulo tunisko predsjedništvo. 

"Ta rezolucija se sada mora provesti u djelo", rekao je francuski veleposlanik u UN-u Nicolas de Rivière u zajedničkoj izjavi s tuniskim kolegom. 

Neki stručnjaci sumnjaju u provođenje teksta nakon vrlo duge paralize Vijeća koja je izazvala sumnje u njegovu vjerodostojnost.

Kina i SAD su mjesecima blokirale Vijeće, suprostavljajući se u pogledu mjesta koje u tekstu treba dati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), a rezolucija pokušava podržati poziv koji je 23. ožujak uputio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres na primirje u svijetu.  

Antonio Guterres je u priopćenju ocijenio da će usvajanje rezolucije poslati važan signal stranama su sukobu.

U tekstu se zahtijeva "trenutačni i opći prekid neprijateljstva" u svim sukobima osim borbe protiv džihadističkih skupina, kao i humanitarna stanka od najmanje 90 uzastopnih dana radi pružanja međunarodne pomoći stanovništvima.

Rezolucija više ne sadrži paragraf o WHO-u kojem su se Sjedinjene Države kategorički protivile u prethodnoj verziji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?