u 80. godini života

Umro povjesničar Zef Mirdita

 Zef Mirdita
05.04.2016.
u 17:57

Poznati kosovski i hrvatski povjesničar Zef Mirdita umro je u osamdesetoj godini u ponedjeljak navečer u Zagrebu, doznaje se u Hrvatskom institutu za povijest (HIP).

Mirdita je rođen 1936. u Prizrenu na Kosovu, gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimanziju pohađao je u Pazinu i Zagrebu, a Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu 1958. te studij povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1965. diplomirao, a 1972. i doktorirao s temom o Dardancima i Dardaniji u antici.

 Bio je znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest i sveučilišni profesor u Prištini, ali ga je ratni vihor 1993. doveo u Zagreb. Albanski predsjednik Alfred Moisiu dodijelio mu je nagradu za doprinos filološkim znanostima i zauzetost za albansku zajednicu u Hrvatskoj. Bio je i dopisni član kosovske Akademije znanosti i umjetnosti, prenosi Hina.

 Mirdita je objavio više knjiga, među kojima su i "Kršćanstvo u Albanaca" te "Vlasi u historiografiji", koja je proglašena knjigom 2004. godine.

 Sprovod Zefa Mirdite bit će u četvrtak u 12,30 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije