DRAGAN VASILJKOVIĆ:

Ukrali ste 12 godina mog života

Ivo Cagalj/PIXSELL
21.09.2017.
u 17:05

Veća je šansa da sam komandirao Anti Gotovini nego JNA, rekao je Vasiljković

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, iznoseći obranu pred Županijskim sudom u Splitu odbacio je krivnju za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima koji mu se optužnicom stavljaju na teret. Rekao je da nije kriv, a na pitanja članova sudskog vijeća, optužbe i obrane nije htio odgovarati.

– Ovo nema veze s ratnim zločinom Srba nad Hrvatima, ovo je opresivni fašistički progon nad Srbinom... – započeo je Vasiljković, na što ga je predsjednik sudskog vijeća Damir Romac upozorio da bira riječi i ne vrijeđa.

“Rat u Kninu počeo je 1995.”

– Kada bismo isključili fašizaciju Hrvatske, ovog procesa ne bi bilo, jer ovo je upravo to. Tko god je pratio proces, morao je doći do takvog zaključka. I Alojzija Stepinca držali su u kućnom pritvoru, a ovo je sto puta gore, ja sam 12 godina u zatvoru, ukrali ste mi 12 godina života. Nivo dokaza u procesu, za koji sam mislio da će biti ozbiljan, to mala djeca ne bi smislila i sastavila. Opovrgavam cijelu optužnicu – rekao je Vasiljković. Optužen je za zlostavljanje ratnih zarobljenika i civila u zatvoru na kninskoj tvrđavi u ljeto 1991. godine, za zlostavljanje i ubojstvo dvojice hrvatskih vojnika u Bruški kod Benkovca 1993. godine te za planiranje i izvršenje napada na Glinu i okolna naselja u srpnju 1991. godine, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA. Vasiljković je rekao da nije imao nikakve veze s kninskim zatvorom i čudio se kome je palo na pamet jedinog vojnog instruktora kojega je tzv. Krajina imala proglasiti upraviteljem zatvora. Rekao je i da je rat u Kninu počeo 1995. godine i da je on optužen za ratni zločin prije rata.
 U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja.

Završne riječi

– Stavlja mi se na teret ubojstvo dva nepostojeća, nepoznata vojnika?! A najveća je nebuloza da sam dogovarao napad s pripadnicima JNA, pa veća je šansa da sam komandirao Anti Gotovini nego JNA... Pa oni su me mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam – rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane. Završne riječi iznijeli su i tužiteljstvo i obrana. Presuda se očekuje idući tjedan.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?