RAKETNI SUSTAV

Ukrajinski vojnici dobivaju 15 novih modela domaćeg oružja i opreme. Što sve Kijev proizvodi sam?

rat u ukrajini
GLEB GARANICH/REUTERS
08.01.2024.
u 21:20

Ukrajina je, inače, povećala proizvodnju minobacačkih granata za 42 puta u 2023. godini i podigla brzinu proizvodnje samohodne topničke jedinice Bohdan na razinu svjetskih obrambenih divova od 27. prosinca

Ukrajinsko Ministarstvo obrane odobrilo je korištenje gotovo 15 novih modela oružja i vojne opreme domaće proizvodnje u prvom tjednu 2024. godine, rekao je zamjenik ministra obrane general-pukovnik Ivan Havryliuk za ukrajinsku novinsku kuću Ekonomichna Pravda. Naime, uz donacije zapadnog oružja i sama Ukrajina razvija i proizvodi oružje u većim količinima.

Među novim modelima je mobilni protutenkovski raketni sustav (ATMS) Sturm-SM. Za njega su razvijene ukrajinske rakete s različitim tipovima bojevih glava. Unaprijeđena verzija Sturm-SM iz sovjetske ere opremljena je navođenim projektilom RK-2P Barrier-P dometa od sedam kilometara. Uređaj za nišanjenje je domaća optička stanica OPSN-I, dizajnirana za promatranje, odabir cilja, navođenje i određivanje udaljenosti.

Osim toga, Ministarstvo obrane odobrilo je korištenje zemaljske robotske platforme za daljinsko razminiranje, nove modifikacije bespilotne letjelice Leleka i dvije vrste FPV bespilotnih letjelica s različitim nosivostima. Posebna pažnja posvećena je zaštiti bespilotnih letjelica od neprijateljskog elektroničkog ometanja, rekao je Havryliuk.

 

Ministarstvo je također odobrilo korištenje četverocikla dvosjeda nosivosti 800 kg i zasebne taktičke prikolice na prvim crtama. Ovaj postupak omogućuje nabavu tog oružja državnim sredstvima i upućivanje na prve crte, dodao je zamjenik ministra.

Ukrajina je, inače, povećala proizvodnju minobacačkih granata za 42 puta u 2023. godini i podigla brzinu proizvodnje samohodne topničke jedinice Bohdan na razinu svjetskih obrambenih divova od 27. prosinca, rekao je ministar strateške industrije Oleksandr Kamyshin.

Ukrajina je također proširila proizvodnju protutenkovskih raketnih sustava Stuhna, rekao je Kamyshin, dodajući da su prvi hibridni sustavi protuzračne obrane iz projekta FrankenSAM već operativni na prvim linijama. Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller izjavio je u siječnju da SAD namjerava Ukrajinu učiniti samodostatnom u proizvodnji i nabavi oružja, prije smanjenja američke financijske i vojne potpore Ukrajini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?