napad na Crnomorsku flotu

Ukrajinski uspjeh u rušenju ruskih desantnih brodova došao je, nažalost, prekasno

rusija ukrajina rat
25.03.2024.
u 07:17

Ukrajinska vojska ustvrdila je da je pogodila (vjerojatno projektilima Storm Shadow britanske proizvodnje ili sličnim SCALP-EG-ovima francuske proizvodnje koje su lansirali bombarderi Suhoj Su-24) dva desantna broda ruske mornarice na vezovima u Sevastopolju na Krimu koji je pod ruskom okupacijom, prenosi Index.

Dvostruki napadi na brodove klase Ropucha od 369 stopa Yamal i Azov možda su eliminirali još 15 posto predratnih snaga ruske Crnomorske flote od desetak desantnih brodova. No značajno su zakasnili da bi promijenili ravnotežu snaga duž južnog fronta u Ukrajini, piše Forbes.

Crnomorska flota započela je rat u Ukrajini s devet desantnih brodova, uključujući šest Ropucha i tri Tapira. Još nekoliko desantnih brodova iz Baltičke i Sjeverne flote pojačalo je snage Crnomorske flote.

U dvije godine teških borbi Ukrajinci su digli u zrak ili potopili, koristeći projektile i bespilotne letjelice natovarene eksplozivom, pet Ropucha plus jedno plovilo klase Tapir. Također su uništili – od originalna tri tuceta velikih brodova Crnomorske flote – krstaricu, podmornicu, opskrbni brod, nekoliko patrolnih čamaca i dvije raketne korvete.

Napadi su došli prekasno

Međutim, napadi su došli prekasno da bi poslužili drugom ratnom cilju: gušenju ruske vojske u okupiranoj južnoj Ukrajini. Još prije nekoliko tjedana Kremlj je računao na desantne brodove Crnomorske flote, kao i na željeznički i cestovni most koji povezuje Rusiju s Krimom, za opskrbu svojih južnih pukovnija i brigada.

Tada je bilo moguće učinkovito odsjeći južne ruske snage potapanjem desantnih brodova i udarom na most – dvije stvari koje su ukrajinske snage činile s određenom redovitošću.

Više ne. Herkulovski napor ruskih inženjera dodao je novu željeznicu koja povezuje Rostov u južnoj Rusiji s ukrajinskim gradovima Donjeckom pod ruskom okupacijom i na jugu Berdjanskom i Mariupoljem. Nova željeznička linija skraćuje vrijeme potrebno za premještanje teretnog vagona iz južne Rusije u južnu Ukrajinu. Rusi više ne ovise toliko o desantnim brodovima za opskrbu svojih snaga duž južnog fronta. 

Ključne riječi

Komentara 1

ŽU
ŽuŽu
14:45 26.03.2024.

Jel može nešto iz Palestine?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?