rat u ukrajini

Ukrajinci se probili kroz protutenkosvke barijere?: General potvrdio da je probijena ruska obrambena linija

ukrajina, naoružanje
reuters
18.09.2023.
u 19:46

Četiri od devet snimki koje se šire društvenim mrežama prikazuju ukrajinske snage kako probijaju rusku obranu, ali ne vidi se da su Ukrajinci uspjeli uspostaviti kontrolu nad tim područjem

Ukrajinska vojska početkom lipnja krenula je u veliku protuofenzivu na tri točke duž linije fronte duge 965 kilometara. Strateški najvažnija točka napada je jugoistočno od grada Zaporižje, u smjeru Azovskog mora, jer bi tu Ukrajinci mogli prekinuti ruski koridor između Rostova na Donu s Krimom. Tu je glavna ruska opskrbna ruta, i kada bi je Ukrajinci presjekli, Rusima bi bilo gotovo nemoguće zadržati ogromni garnizon na Krimu, okupiranom 2014. godine, navodi BBC.

Na tom dijelu fronta nije bilo puno pomaka, osim oko sela Robotine i Verbove. Sada ukrajinski generali tvrde da su tu probili prvu crtu ruske obrane. Četiri od devet snimki koje se šire društvenim mrežama prikazuju ukrajinske snage kako probijaju rusku obranu, ali ne vidi se da su Ukrajinci uspjeli uspostaviti kontrolu nad tim područjem. Na snimkama se vidi pješački proboj, ali ne i kolone ukrajinskih oklopnih vozila kako prolaze i zauzimaju tek oslobođeni prostor.

BBC je potvrdio da su Ukrajinci jedva napredovali više od 10 posto puta do obale, no uspjeh je veći ako se zna da su ruske snage "iscrpljene i vjerojatno demoralizirane" nakon tri mjeseca ofenzive. Satelitske snimke ruske obrane pokazuju nizove isprepletenih rovova, bunkera i minskih polja, sve dodatno čuvano artiljerijom. Na jednoj snimci se vide betonske protutenkosvke barijere, tzv. zmajevski zubi, zatim niz željeznih protutenkovskih zapreka 250 metara dalje, dok su rovovi iskopani na daljnjih 300 metara udaljenosti. Iza rovova označeni su topnički položaji.

 

 

Ukrajinsko napredovanje usporavaju ogromna minska polja koja su jako gusta, a na nekim je područjima postavljeno i do pet mina u kvadratnom metru. Prvi ukrajinski pokušaj prodora u lipnju brzo je završio neuspjehom, uz velike gubitke u opremi i ljudstvu. Ukrajinci su nakon toga ogromnu energiju uložili u uklanjanje mina, često noću, nekad i pod paljbom, i zbog čega tako sporo napreduju. U međuvremenu, Rusija šalje pojačanja svojim snagama. Bojište je dinamično, Rusija bi još uvijek mogla preokrenuti ishod u svoju korist.

Kateryna Stepanenko, analitičarka za Rusiju u londonskom Institutu za proučavanje rata, (Institute for the Study of War) kaže da ruske snage, uz topničku vatru, napade dronovima i oslanjanje na rovove i bunkere, također intenzivno koriste mjere elektroničkog ratovanja koje imaju za cilj ometati ukrajinske signale i ukrajinsku upotrebu bespilotnih letjelica. Ukrajinci su napredovali oko 10 posto na svom putu prema prekidanju koridora od Rostova na Donu do Krima.

Ako uspiju probiti preostalu rusku obranu i doprijeti do grada Tokmaka, ruske željezničke i cestovne rute za opskrbu Krima došle bi na domet ukrajinskog topništva. U tom slučaju, ofenziva bi mogla biti ocjenjena uspješnom. Prema zaključku BBC-a, to možda neće okončati rat, koji će se vjerojatno protegnuti duboko u 2024. godine, a možda i dulje, ali će Ukrajini dati snažnu poziciju kada mirovni pregovori konačno počnu. No, sat otkucava: kišna sezona počinje za nekoliko tjedana, kad će se ceste pretvoriti u blato i ometati napredak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije