Zelenski potpisao novi zakon

Ukrajina ubuduće slavi Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja

Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Ser
28.07.2023.
u 17:49

U tekstu piše da se "nastavlja snažan preporod ukrajinske nacije. Stalna borba za vlastiti identitet pridonosi svijesti i želji svakog Ukrajinca da svoj život živi u skladu s tradicijom i vlastitim blagdanima".

Ukrajina će ubuduće slaviti Božić 25. prosinca umjesto 7. siječnja, kako je bilo dosad, sukladno zakonu koji je u petak potpisao predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ukrajinski je narod dugo bio podložan ruskoj ideologiji u gotovo svim životnim segmentima pa se Božić slavio po julijanskom kalendaru, 7. siječnja", stoji u obrazloženju teksta koji su zastupnici izglasali sredinom srpnja.

U tekstu piše i da se "nastavlja snažan preporod ukrajinske nacije. Stalna borba za vlastiti identitet pridonosi svijesti i želji svakog Ukrajinca da svoj život živi u skladu s tradicijom i vlastitim blagdanima".

Premještanje Božića posljednji je u nizu poteza koje je Ukrajina poduzela posljednjih godina kako bi se distancirala od Moskve, uključujući preimenovanje ulica i gradova koji prizivaju sovjetsko doba.

Zakon odražava jaz koji već godinama postupno raste između crkava u Kijevu i Moskvi, a dodatno ga je pojačala ruska invazija na Ukrajinu u veljači 2022.

Premda je nekoliko stoljeća bila pod vjerskim okriljem Rusije, ukrajinska Pravoslavna crkva je 2019. proglašena autokefalnom i neovisnom o Moskovskom patrijarhatu.

U svibnju 2022. je i ukrajinska crkva, koja je ostala vjerna Moskvi, proglasila svoju neovisnost, reagiravši tako na javnu potporu ratu ruskoga patrijarha Kirila.

Nekolicina pravoslavnih crkava u svijetu, među kojima su i ruska i srpska, koriste julijanski, a ne gregorijanski kalendar za vjerska slavlja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije