RAT U UKRAJINI

Ukrajina isključuje mogućnost teritorijalnih ustupaka u zamjenu za mir

ukrajina, rat u ukrajini
Reuters/Pixsell
22.05.2022.
u 20:57

Ukrajina je isključila mogućnost prekida vatre i teritorijalnih ustupaka Moskvi dok Rusija pojačava ofenzivu na istok i jug zemlje i snažno napada regije Donbasa i Mikolajiva iz zraka i topništvom.

Kijev je sve beskompromisniji posljednjih nekoliko tjedana u kojima je Rusija doživjela vojne neuspjehe, no ukrajinski dužnosnici zabrinuti su da će se naći pod pritiskom da žrtvuju teritorij za postizanje mirovnog dogovora.

"Rat mora završiti potpunom obnovom ukrajinskoga teritorijalnog integriteta i suvereniteta", objavio je predstojnik ureda predsjednika Ukrajine Andrij Jermak u nedjelju putem Twittera. 

Poljski predsjednik Andrzej Duda ponudio je pomoć Varšave te je u nedjelju rekao zakonodavcima u Kijevu da je međunarodna zajednica od Rusije treba tražiti potpuno povlačenje te da bi žrtvovanje teritorija bio "ogroman udarac" cijelome zapadu.

"Pojavljuju se zabrinjavajuća mišljenja da bi Ukrajina trebala pristati na Putinove zahtjeve", rekao je Duda, prvi strani čelnik koji se osobno obratio Ukrajinskome parlamentu od početka ruske invazije 24. veljače.

"Samo Ukrajina ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti", rekao je.

Na istoj sjednici parlamenta, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ponovio je molbu za snažnijim ekonomskim sankcijama Moskvi.

"Mjere zaustavljanja agresije ne bi smjele biti polovične", kazao je.

Nedugo nakon što su obojica završili govore, u prijestolnici se oglasila sirena za zračnu uzbunu, kao podsjetnik na to da rat i dalje bukti iako su fronte trenutno udaljene stotine kilometara.

Rusija trenutno vodi veliku ofenzivu u Luhansku, jednoj od dviju regija u Donbasu, nakon što je razbila višetjednu obranu posljednjih ukrajinskih boraca u strateški bitnom jugoistočnom gradu Mariupolju.

Najteže borbe vode se oko gradova Sjeverodonjecka i Lisičanska, kazao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko za ukrajinsku televiziju u nedjelju.

Ti gradovi tvore istočni dio dijela teritorija koji drži Ukrajina, a koji Rusija nastoji preoteti od sredine travnja nakon što nije uspjela osvojiti Kijev te preusmjerila snage na istočni i južni dio zemlje.

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je kazalo da su njihove snage uništile ukrajinske zapovjedne centre, vojsku te skladišta streljiva u Donbasu i Mikolajivu na jugu udarima z zraka i topništvom.

Glavni ukrajinski pregovarač, savjetnik Zelenskoga Mihajlo Podoljak također je ranije odbacio mogućnost teritorijalnih koncesija te odbio pozive na trenutni prekid vatre, rekavši da bi to značilo da će ruska vojska ostati u okupiranim područjima, što je za Kijev neprihvatljivo.

"(Ruske) snage moraju napustiti zemlju nakon čega će se mirovni proces moći nastaviti", rekao je Podoljak u intervjuu za Reuters u subotu, te je pozive na trenutni prekid vatre nazvao "vrlo neobičnima".

Koncesije bi mogle imati suprotan učinak jer će Rusija prekid borbe iskoristiti za to da se oporavi i vrati još jača, rekao je.

Nedavni pozivi na trenutni prekid vatre došli su od američkog ministra obrane Lloyda Austina te talijanskog premijera Marija Draghija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije