MARATON POTRESA

U tjedan dana zatreslo ih više od 20.000 potresa, geolozi predviđaju i erupciju vulkana

06.03.2021.
u 20:25

Ako se bilo koji od vulkana na jugu Islanda aktivira u narednim tjednima, erupcije će biti očekivane i njima se može upravljati

Stanovnici Islanda se u posljednje vrijeme svako jutro bude uz potrese. Više od 20.000 potresa zatreslo je ovaj tjedan južni Island, uzdrmavši glavni grad Reykjavik i držeći geologe na nogama jer svi znakovi upućuju na očekivanu erupciju vulkana, izvijestio je Islandski meteorološki ured (IMO) u četvrtak.
Ovotjedni maraton potresa nastavlja niz seizmičkih aktivnosti započetih 24. veljače kada je potres magnitude 5,7 zatresao oko 32 kilometra od glavnog grada. Epicentar potresa tada je bio dovoljno daleko od naseljenih područja otoka da nije zabilježena šteta te nitko nije ozlijeđen, piše Live Science. Većina potresa koji su uslijedili nakon 24. veljače bila je manja, sa samo dva iznad magnitude 5,0, prema IMO-u. Ipak, stanovnici Reykjavika osjećaju potrese iz dana u dan, a neki se "bude s potresom, drugi idu spavati s njim", rekao je Thorvaldur Thordarson, profesor vulkanologije na Sveučilištu Island, za New York Times te dodao kako ipak nema razloga za brigu. U prošlosti su se, prema IMO-u, seizmički rojevi poput ovog primjećivali uoči vulkanskih erupcija. Pokret magme na granici gdje se susreću sjevernoamerička i euroazijska tektonska ploča vjerojatno je prouzročio potres, rekla je agencija, što bi moglo potaknuti pet aktivnih vulkana na poluotoku Reykjanes.
Ako se bilo koji od vulkana na jugu Islanda aktivira u narednim tjednima, erupcije će biti očekivane i njima se može upravljati. Prema Thordarsonu, vulkani južnog Islanda doživljavaju "pulsiranje" aktivnosti otprilike svakih 800 godina, a posljednji se put to dogodio između 11. i 13. stoljeća.  "Vrijeme je za još jedan erupcijski ciklus na Islandu, rekao je. Poput potresa, potencijalne erupcije također bi trebale predstavljati malu prijetnju stanovnicima Islanda. Takve erupcije ne bi izgledale nimalo poput eksplozivne erupcije vulkana Eyjafjallajökull 2010. godine, koji je u nebo poslao stupac pepela više od devet kilometara, prisilio stotine ljudi na evakuaciju i zaustavio europski zračni promet na šest dana, ustvrdio je vulkanolog Dave McGarvie za The Conversation.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije