Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

U svijetu i danas živi više od 40 milijuna robova

Na stupanje u brak prisiljeno je 15,4 milijuna ljudi, a više od trećine tog broja čine djeca
20. rujna 2017. u 12:15 0 komentara 50 prikaza

Iako živimo u 21. stoljeću, ropstvo je još uvijek jako raširena pojava. Međunarodna organizacija rada objavila je izvješće u kojem stoji da u svijetu u 2016. godini bilo najmanje 40,3 milijuna robova. Osobito je zabrinjavajući podatak da žene i djevojke čine čak 71 posto tih ljudi. Uz to je objavljen podatak da 152 milijuna djece u dobi od 5 do 17 godina svakodnevno radi, većina njih u gotovo robovskim uvjetima. No oni koji su ovo izvješće izradili kažu da su brojke vjerojatno puno veće zato što u nekim dijelovima svijeta nisu uspjeli doći ni do kakvih podataka, a sumnjaju da upravo tamo gdje su podaci bili nedostupni cvatu razni oblici suvremenog ropstva.

Proizvode legalnu robu

Prisilni rad najrašireniji je oblik suvremenog ropstva u kojem se nalazi 24,9 milijuna ljudi. Na taj oblik ropstva prisiljavaju uglavnom privatni poslodavci, ali i neke države. Oni ovaj oblik rada uspijevaju vrlo spretno prikriti pa proizvodi koje proizvedu ti suvremeni robovi izlaze na tržište kao potpuno legalna roba. Ako na ribljoj konzervi piše da je proizvedena u Indoneziji, velike su šanse da su ribu ulovili ribari koji godinama rade u ropskim uvjetima, bez plaće i bez iole normalnih uvjeta za život. Od ukupnog broja više od 20 milijuna ljudi žrtve su ropstva zbog svojih dugova. Njihovi “poslodavci” uglavnom tvrde da trebaju raditi više godina da otplate dug i ne dopuštaju im da izađu iz te situacije. Drugi oblik suvremenog ropstva je prisilni brak, a procjene pokazuju da u takvom obliku ropstva živi 15,4 milijuna osoba. Od tog broja 37 posto su djeca koja su prisiljena na brak. I kod odraslih i kod djece prisilni brak često je samo krinka za prisilnu prostituciju.

Prednjače Azija i Afrika

Kada se preračuna, izlazi da su na svakih 1000 stanovnika u svijetu njih 5,4 žrtve suvremenih oblika ropstva. Gledano po regijama, najviše robova ima na području azijsko-pacifičke regije, njih 25 milijuna, slijedi Afrika s 9,2 milijuna i Europa zajedno sa središnjom Azijom s 3,6 milijuna.

U obje Amerike ima nešto manje od 2 milijuna robova, no autori navode da su imali vrlo malo konkretnih podataka iz Južne i Srednje Amerike.

Oko pola milijuna ima ih u arapskim zemljama, tu se uglavnom radi o prisilnim brakovima. No najveći broj robova na 1000 stanovnika ima Afrika. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.