BRUXELLES

U rezoluciji Europskog parlamenta spomenut i zapadni Balkan

23.06.2022.
u 18:06

Da bi zadržala kredibilitet procesa poširenja Europske unije i omogućila svoje transformativne ovlasti, dugotrajna opredijeljenost prema zemljama zapadnog Balkana mora se održati i njihova paralelna putanja treba se nastaviti bez utjecaja s više dinamike na osnovu zasluga, političkog usklađivanja, solidarnosti u međunarodnim pitanjima i dogovorenih obveza, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta usvojene nakon današnjeg zasjedanja.

Europski parlament je također glasovao velikom većinom da se dozvoli kadndiatski status Ukrajini i Moldaviji, a Gruziji kada ispuni uvjete, navodi se u tekstu Rezolucije. 

- Europski parlament pozdravlja prijave za članstvo Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije kao izraz europskih težnji ljudi i njihove želje da žive u miru i sigurnosti u slobodnim, demokratskim i prosperitetnim zemljama koje održavaju dobrosusjedske odnose sa svim europskim državama i uključivanje u sve bližu suradnju sa državama članicama EU. EP također pozdravlja službenu preporuku Komisije da se Ukrajini i Republici Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU te europska perspektiva Gruzije - navodi se u Rezoluciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije