Moskva:

U Makedoniji se izvana potiče državni prevrat, to je prijetnja Balkanu

Makedonija
15.04.2016.
u 23:34

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u priopćenju izrazilo veliku zabrinutost zbog napete političke situacije u Makedoniji, prenosi ruska novinska agencija TASS.

- Zabrinuti smo zbog izvješća o sve intenzivnijem političkom sukobu u Makedoniji i okršajima koji su se dogodili u Skoplju - navodi se u izjavi kojom se poziva sve strane da se uključe u politički dijalog te suzdrže od provokacija koje bi jednogodišnju krizu uvele u novi stadij.

U izjavi se žestoko udara po makedonskoj opoziciji za koju Rusi kažu da je ponovo postala instrument za eskalaciju unutrašnjeg političkog konflikta, s podrškom iz inozemstva i s ciljem upropaštavanja izvanrednih izbora sazvanih za 5. lipnja. Ti su izbori po Kremlju "jedini demokratski legitimni izlaz iz duže krize".

- Smatramo nedopustivim dodatnu destabilizaciju osjetljive političke situacije u Makedoniji koju uzrokuje komplicirana etnička i religijska struktura države. Korištenjem "ukrajinskog scenarija", tj. poticanjem ilegalnih akcija i državnog prevrata izvana moglo bi rezultirati dubokim šokovima u Makedoniji i destabilizaciji Balkana općenito - dramatično su upozorili iz Moskve, prenosi Jutarnji list.

Na kraju je rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo sve političke snage i predstavnike međunarodne zajednice da idu putem smirenja unutarnje situacije u Makedoniji mirnim sredstvima, respektirajući odluke i poteze legitimnih vlasti i vodstva Makedonije.

Podsjećamo, u Makedoniji je zadnjih nekoliko dana eskalirao sukob između vladajućih snaga i opozicije, a sve je kulminiralo u srijedu navečer kada je više tisuća ljudi izašlo na ulice, a neki od njih su napali i razbili ured predsjednika. Deseci prosvjednika bili su uhićeni nakon sukoba s policijom.

Previranja su počela nakon što je čelnik oporbe socijaldemokrat Zoran Zaev optužio premijera iz konzervativne stranke VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i njegova šefa obavještajne službe Sašu Mijalkova u veljači prošle godine za organizaciju prisluškivanja više od 20.000 ljudi.

Oporba je rekla da su telefonske vrpce otkrile državnu kontrolu novinara, sudaca, zapošljavanja u javnom sektoru kao i namještanje izbora u Makedoniji koja teži priključenju i EU i NATO-u.

U skladu s dogovorom pod pokroviteljstvom EU postignutim prošle godine u pokušaju okončavanja krize, imenovan je posebni tužitelj i Gruevski se složio s održavanjem prijevremenih izbora koji se očekuju u lipnju, a raspisani su u petak.

Prije nekoliko dana predsjednik države Gjorge Ivanov iznenada je odlučio uoči izbora pomilovati sve političare kako bi, kaže on, svi ravnopravno ušli u izbornu trku. Toj su se odluci žestoko usprotivili brojni politički čimbenici, Zoran Zaev je pomilovanje za sebe odbio, a i Gruevski se u četvrtak distancirao od Ivanovljeva pomilovanja: "To je protiv onoga za što se zalažemo. Oni koji su kršili zakon trebaju odgovarati za to", rekao je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?