NOVO UPOZORENJE

U kanalizaciji u Velikoj Britaniji pronađen novi soj virusa koji uzrokuje dječju paralizu

12.08.2022.
u 15:16

Britanci kažu da pronađena razina polio virusa u otpadnim vodama, kao i genetska raznolikost uzoraka, sugerira da postoji veća razina prijenosa virusa u područjima gdje je pronađen, te da to ukazuje da je "prijenos otišao dalje od ograničene zajednice nekoliko pojedinca". 

Nakon što je u Velikoj Britaniji nedavno u otpadnim vodama otkriven novi soj virusa koji uzrokuje dječju paralizu vlasti su djeci od jedne do 9 godina ponudile dodatne doze cjepiva protiv te bolesti. Odbor koji savjetuje vladu o cijepljenju drži da je docjepljivanje potrebno, što je britanska vlada prihvatila sredinom ovog tjedna. Nakon toga NHI krenuo je s kontaktiranjem roditelja ne bi li ih potaknuli na izvanredno cijepljenje, prenosi Jutarnji.hr.

Naime, britanski ministar zdravstva Steve Barclay kaže kako zasad nema ni jednog dijagnosticiranog pacijenta s dječjom paralizom te da je rizik za širu populaciju vrlo nizak, ali drži da je prevencija ipak potrebna. Naglašava da se ne radi o tzv. divljem virusu već o virusu koji je u otpadne vode stigao iz cjepiva. Stručnjaci objašnjavaju da je virus pronađen u kanalizaciji osam britanskih općina iz živog ali oslabljenog oralnog cjepiva koje se daje djeci u nekim zemljama. Ono kod njih ne uzrokuje bolest, ali ga djeca neko vrijeme izlučuju kroz probavni sustav, cirkulira u nedovoljno cijepljenim zajednicama dovoljno dugo da mutira u verziju koja nalikuje divljoj dječjoj paralizi. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog kraljevstva izvijestila je da je u Londonu obuhvat cijepljene djece niži nego li u ostatku zemlje pa je zato ponuđeno docjepljivanje ne bi li se ‘osigurala visoka razina zaštite od polia ali i da se pomogne u smanjenju daljnjeg širenja virusa‘.

Britanci  kažu da pronađena razina polio virusa u otpadnim vodama, kao i genetska raznolikost uzoraka, sugerira da postoji veća razina prijenosa virusa u područjima gdje je pronađen, te da to ukazuje da je "prijenos otišao dalje od ograničene zajednice nekoliko pojedinca". Ipak, Agencija tvrdi da je rizik i dalje nizak na nacionalnoj razini jer je većina ljudi zaštićena cijepljenjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?