TEŠKE BORBE

U jednom ukrajinskom gradu odvijaju se teške bitke: 'Rusi bacaju vojnike kao topovsko meso. Ubijemo ih, pa pošalju nove'

28.11.2022.
u 21:30

Rezultati jakih napada koji su se događali posljednjih mjeseci katastrofalni su za ukrajinsku vojsku, kao i grad koji je nekoć imao 70.000 stanovnika

Iako je u devet mjeseci od početka invazije Ukrajina imala značajne pomake te je oslobodila brojna mjesta, grad Bahmut i dalje je pod velikim pritiscima. 

- Ozlijeđeni dolaze u smjenama od deset. U posljednjih nekoliko dana Rusi su pokušavali intenzivnije napredovati - kazao je Parus reporterima New York Timesa, jedan od ukrajinskih medicinara u tamošnjoj bolnici gdje su liječnici do podneva izbrojali 50 ranjenih osoba, dok je dan ranije bilo još gore - u bolnicu je u samo 24 sata prošlo 240 ljudi. 

Rezultati jakih napada koji su se događali posljednjih mjeseci katastrofalni su za ukrajinsku vojsku, kao i grad koji je nekoć imao 70.000 stanovnika.  

Kako su ispričali stanovnici, bombardiranje oko Bahmuta u posljednje vrijeme dosad nije viđen. Ponovno su granatirane zgrade koje su i prije pretrpile bombe, a linija bojnišnice u okolici grada izgleda kao scena iz Prvog svjetskog rata. 

Iako su Rusi tijekom ljeta uspjeli zauzeti susjednu pokrajinu Lugansk, očekivalo se kako će isto napraviti i u Bahmutu, no analitičari su sada mišljenja kako je to sve manje moguće. 
''Ruska vojska još uvijek se nosi s nerealnim političkim zahtjevima da pokaže napredak'', pojasnio je Michael Kofman, direktor ruskih studija na istraživačkom Institutu u Arlingtonu. 

- S obzirom na lošu kvalitetu raspoloživih snaga i smanjenje zaliha, malo je vjerojatno da će ti zahtjevi biti uspješni jer se čini kako ruska vojska ne pruža potrebnu potporu vojnicima - dodao je.  

Ruska strategija zauzimanja Bahmuta uvelike podsjeća na zauzimanje Sjevjerodonecka i Lisičanska u lipnju kada su gradove mogli osvojiti nadmoćnijom opremom. No, sada Ukrajina ima moćno oružje sa Zapada. 

- U pola godine koliko sam ovdje, nikada nisam vidio da naše topništvo toliko radi - kazao je jedan ukrajinski vojnik. 

S druge strane, američki dužnosnici uvelike su sada zabrinuti da Ukrajina ispaljuje streljivo neodrživom brzinom, pogotovo na mjestima poput Bahmuta. 

- Bitke poput Bakhmuta troše snage koje bi se mogle upotrijebiti drugdje - komentirao je Kofman. 

Osim toga, američki obavještajci procijenjuju kako su Rusija i Ukrajina pretrpile preko 100.000 ranjenih i ubijenih vojnika tijekom ovog rata, a jaka zima samo bi mogla pogoršati stanje. Liječnici u Bahmutu kazali su hipotermija i rovovsko stopalo česti među ukrajinskim vojnicima, no oni su brzo izliječivi, čak i već na prvoj crti bojnišnice.

- Vojnici dobivaju sve što im treba — termo rublje, zimske kapute, sve. Ali to ne rješava sve - kazao je liječnik iz tamošnje bolnice Igor. 

Jedan ukrajinski liječnik kazao je pak kako ruski mobilizirani vojnici samo ''dolaze s puškama kao u sovjetsko vrijeme - jedan bude ubijen, pa onda dođe drugi na isti način''. 

- Ruski zapovjednici bacaju vojnike kao topovsko meso kako bi saznali gdje su naši položaji. Kada je prvi val mrtav i ukrajinske snage potroše svoje streljivo, onda ponovno napadaju - opisao je situaciju glasnogovornik istočne fronte ukrajinske vojske Sergej Čerevatil. 
Reporteri New York Timesa u petak su tamo zatekli i jednog ukrajinskog vojnika u bolnici koji je bio ranjen nakon što mu je mina raznijela nogu. Drugi vojnik Ajrat sa svojom je brigadom izvodio napad kada ga je granata ranila u obje noge. 

- Ostali vojnici su živi - kazao je vojnik koji se nalazi sada u bolnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?