BORBENA VOZILA

U Hrvatsku stigla 22 Bradleyja: 'Ovo će ojačati kapacitet Hrvatske vojske'

Borbena vozila Bradley
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
06.12.2023.
u 11:49

Borbena vozila Bradley transportiraju se u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV) gdje će biti u potpunosti obnovljena

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država objavilo je da su 6. prosinca u Rijeku stigla prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 Oružanih snaga RH. 

- Ova moćna platforma ojačat će kapacitete Hrvatske vojske, ojačati obrambenu poziciju NATO-a u regiji i ponuditi poboljšane mogućnosti hrvatskoj vojsci za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Država - objavilo je američko veleposlanstvo. 

Borbena vozila Bradley transportiraju se u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković (DDSV) gdje će biti u potpunosti obnovljena. Opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sustava naoružanja, bojanja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi. Po završetku obnove, osoblje DDSV-a bit će osposobljeno i opremljeno za dugoročno održavanje flote Bradley Hrvatske vojske. Rad u DDSV-u također će otvoriti mogućnosti za rad na vozilima Bradley drugih partnerskih zemalja. DDSV je odabran kao mjesto obnove zbog značajne tehničke stručnosti i snažnog ugleda tvrtke, navode iz veleposlanstva.

 

- Hrvatska nabava Bradley vozila čini snažnog i sposobnog saveznika još jačim i sposobnijim. To također označava još jedno ključno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih NATO saveznika. Štoviše, akvizicija pokazuje proširene prednosti američko-hrvatskog obrambenog partnerstva s obnovom Đure Đakovića u Slavonskom Brodu, koji brzo postaje važno središte za ovu vrstu posla, promičući gospodarski razvoj regije. Duboko cijenimo naše blisko partnerstvo s hrvatskom vladom na ovom važnom projektu za dobrobit obiju naših zemalja - rekao je otpravnik poslova SAD-a Mark Fleming.

SAD je osigurao gotovo 57 milijuna dolara vojne bespovratne pomoći za ovaj program kako bi povećali rashode Hrvatske od 145,2 milijuna dolara. 

- Uz to, Nacionalna garda Minnesote pomoći će Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji sposobnosti Bradleyja kroz dugoročne inicijative Programa državnog partnerstva (SPP) zajedno s hrvatskim Oružanim snagama. To pokazuje da obrambena suradnja ostaje kamen temeljac bilateralnih odnosa SAD-a i Hrvatske. I da, kao i uvijek, zajedno budemo jači - naveli su iz američkog veleposlanstva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije