zagreb

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje umre 120 žena

20.01.2023.
u 20:42

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 230 žena, umre ih oko 120, a veliki broj oboljenja mogao se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregled, istaknuto je u petak na tribini za mlade Biser mudrosti – Druga prilika.

Skup održan u prostoru Tribine Grada Zagreba u povodu Dana mimoza i Tjedna prevencije raka vrata maternice,  zajednički su organizirali Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Udruga Sve za nju, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Državna tajnica za demografiju i mlade  Željka Josić pozvala je mlade djevojke da redovito barem jednom godišnje odu na ginekološki pregled jer im on može spasiti život, da se cijepe te da se u spolnom životu ponašaju odgovorno.

Zamjenica pomoćnica pročelnika gradskog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević navela je da se mladi do svoje 25. godine, ukoliko im roditelji nisu dopustili ili omogućili redovito cijepljenje protiv HPV-a, mogu besplatno cijepiti kod obiteljskih liječnika te u zagrebačkom Centru za mlade.

Istaknula je da procijepljenost u Zagrebu trenutačno iznosi 40 posto, a cilj je postići barem 70 posto.

Najveća procijepljenost protiv HPV-a bilježi se u Norveškoj, na Islandu, u Kanadi i Australiji.

Svjetska zdravstvena organizacija je pak kao cilj postavila nestanak bolesti raka vrata maternice do kraja 2030. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije