U NEDJELJU

U Hambrugu prvi izbori nakon terorističkog napada u Hanauu

CHRISTIAN MANG/REUTERS/PIXSELL
VL
Autor
Zoran Vitas/Hina
24.02.2020.
u 07:06

Izbori u gradu-državi Hamburgu pokazat će što je donio odnos prema AFD-u

Građani grada-savezne zemlje Hamburga biraju u nedjelju novi parlament ove sjevernonjemačke metropole, a ishod bi mogao koalicijskoj vladi u Berlinu biti pokazatelj raspoloženja birača nakon najnovijih političkih previranja zbog odnosa prema konzervativno-populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD).

Posljednji predizborni skupovi održani su u sjeni terorističkog napada u Hanauu sredinom tjedna kada je jedan radikalni desničar ubio devetero osoba stranog porijekla. Mnogi planirani završni skupovi s nastupima glazbenika su otkazani. U Hamburgu od 2016. vlada koalicija Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Zelenih, a ove dvije stranke bi i na današnjim izborima mogle izići kao pobjednici.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja instituta Istraživačka grupa izbori za javni servis ZDF, SPD može računati s podrškom od 39 posto građana Hamburga iza čega slijede Zeleni s 24, demokršćani iz CDU s 12 te stranka Ljevica s 8,5 posto. Liberalno demokratska stranka Njemačke (FDP) i AfD se s pet, odnosno šest posto nalaze na rubu izbornog praga od pet posto i njihov ulazak u hamburški parlament je neizvjestan.

Promatrači očekuju nastavak socijaldemokratsko-zelene koalicije. Kršćansko-demokratska unija (CDU), koja je još 2008. s 42 posto imala najveći broj zastupnika u hamburškom parlamentu, strahuje da bi joj podjela unutar stranke oko pitanja suradnje s AfD-om mogla naškoditi u Hamburgu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije