KINESKA STJUARDESA U IZOLACIJI

U Beču prvi slučaj sumnje u koronavirus

Reuters/Pixsell
26.01.2020.
u 13:00

Prema informacijama iz bečke bolnice, stjuardesa, koja je kineska državljanka, "u međuvremenu nema više povišenu tjelesnu temperaturu, njeno je stanje stabilno, a test na gripu je negativan".

Nakon što je austrijski ministar socijalne skrbi i zdravstva Rudolf Anschober u subotu izvijestio javnost da se sukladno austrijskom zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti uvodi obveza prijavljivanja sumnjivih, oboljelih i smrtnih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Austriji, u nedjelju su ujutro austrijski mediji izvijestili o prvom slučaju sumnje u koronovirus u Beču.

Riječ je o kineskoj stjuardesi koja je prije dva dana u bečkoj bolnici Kaiser Franz Josef stavljena u izolaciju pod sumnjom da je zaražena koronavirusom, a doletjela je u Beč iz Wuhana prije nekoliko dana.

Da li je kineska stjuardesa zaražena ovim novim virusom koji se opasno širi, biti će poznato u nedjelju poslijepodne, nakon što stignu rezultati pretraga virologa bečkog Medicinskog sveučilišta, što može trajati do 48 sati, kako je prethodno najavljeno.

Prema informacijama iz bečke bolnice, stjuardesa, koja je kineska državljanka, "u međuvremenu nema više povišenu tjelesnu temperaturu, njeno je stanje stabilno, a  test na gripu je negativan".

"Dok ne dobijemo rezultate virologa, ne možemo isključiti da je ova žena zaražena koronaviruom", rekao je direktor za liječničko osoblje Udruge bečkih bolnica (KAV) Michael Binder.

Binder je istakao kako nadležne austrijske vlasti istražuju sve osobe s kime je kineska stjuardesa dolazila u kontakt.

Mediji navode izjavu austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga kako je trenutačno u Kini oko 3.000 Austrijanaca preko austrijskog veleposlanstva u Pekingu informirano putem SMS-a ili E-Maila o koronavirusu i mjerama zaštite. Ministarstvo upozorava da ne poduzimaju nepotrebna putovanja u koronavirusom pogođenu kinesku provinciju Hubei.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?