izvješće IFJ

U 2016. godini ubijena 93 novinara

novinari
Screenshot Reuters
30.12.2016.
u 20:45

Međunarodna federacija novinara (IFJ) kaže da su 93 novinara i zaposlenika u medijima ubijena u svijetu tijekom 2016. godine u ciljanim napadima, bombaškim napadima ili razmjeni vatre zaraćenih strana, dok ih je 29 poginulo u svije zrakoplovne nesreće.

IFJ, u svom godišnjem izvješću objavljenom u petak, navodi da je broj ubijenih novinara pao u odnosu na 2015. godinu, kada ih je stradalo 112. Najveći broj ubijenih zaposlenika u medijima i dalje ima Irak u kojem je život izgubilo 15 novinara, slijede Afganistan sa 13 i Meksiko sa 11, javlja Anadolija. 

Usprkos blagom padu smrtonosnog nasilja prema novinarima, Philippe Leruth, predsjednik IFJ-a rekao je da statistika “daje malo prostora za utjehu, niti temelje za nadu da će doći kraj trenutnoj krizi kada je u pitanju sigurnost medija“.

U dvije zrakoplovne nesreće, poginulo je 20 brazilskih novinara u Kolumbiji i devet ruskih dok je zrakoplov letio iz Rusije za Siriju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije