Ciljano oglašavanje

Twitteru prijeti kazna od 250 milijuna dolara zbog zloupotrebe podataka radi reklamiranja

05.08.2020.
u 16:42

Savezna komisija za trgovinu SAD-a (FTC) je krajem srpnja podnijela tužbu protiv Twittera u kojoj tvrdi da je kompanija koristila podatke korisnika za ciljano oglašavanje u periodu između 2013. i 2019. godine. Iz Twittera procjenjuju da bi ih ova tužba mogla koštati između 150 i 250 milijuna dolara, prenosi CNN Business.

Popularna društvena platforma priznala je prošlog oktobra da je "nenamjerno" ciljala oglase prema korisnicima putem kontakt podataka koje su naveli u sigurnosne svrhe prilikom registracije. Inače, od korisnika Twittera traži se da u sklopu provjere identiteta daju platformi privatne informacije poput telefonskog broja.

FTC je ovaj tjedan potvrdio da istražuje Twitter. Podsjetimo da je ova agencija prethodno postigla nagodbu s Facebookom u iznosu od pet milijardi dolara zbog pogrešnog upravljanja korisničkim podacima, što je najveća novčana kazna u povijesti FTC-a.

Tužba protiv Twittera uslijedila je nekoliko dana nakon najnovijeg izvještaja o prihodima kompanije u kojem se navodi da je Twitter u drugom trmjesečju 2020. godine ostvario zaradu od 683 milijuna dolara. Podsjetimo da su prethodnih dana kompromitovani i Twitter računi visokih dužnosnika i biznismena kao što su Joe Biden, Barack Obama, Bill Gates i Jeff Bezos.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije