zračni udari

Turski zrakoplovi napali provladine snage u Siriji, ubijeno 36 ljudi

03.03.2018.
u 19:12

Turski borbeni zrakoplovi u subotu su napali provladine sirijske snage u sjeverozapadnoj regiji Afrin, ubivši najmanje 36 boraca, dok je turska ofanziva na kurdsku regiju dobila na tempu, priopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Provladine sirijske snage ušle su u Afrin prošli tjedan kao podrška kurdskoj miliciji YPG, meti operacije koju su u siječnju pokrenule Turska i njezini saveznički sirijski pobunjenici.

Opservatorija je priopćila da zračni udar, u kome je pogođen vojni logor Kafr Jina, predstavlja treći put u 48 sati da su turski borbeni zrakoplovi napali provladine snage u Afrinu.

Sirijske demokratske snage, alijansa kurdskih milicija pod vodstvom YPG, navodi u priopćenju da su turski zrakoplovi napadali položaje koje drže sirijske "narodne snage" od pet do deset sati ujutru.

Alijansa nije priopćila gdje su napadi izvedeni niti je objavila broj ubijenih.

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je da su turske snage preuzele grad Rajo od militanata. Opservatorija navodi da turska vojska kontrolira 70 posto grada, koji se nalazi oko 25 kilometara sjeverozapadno od grada Afrina.

U priopćenju SDF navodi da je grupa turskih snaga i savezničkih sirijskih frakcija ušla u Rajo, gdje su nastavljeni sukobi između snaga SDF-a i napadača.

Turska smatra YPG produženom rukom Radničke partije Kurdistana, koja predvodi trodecenijsku pobunu u Turskoj i koju smatraju terorističkom grupom Sjedinjene Države, Europska unija i Turska.  YPG je značajna saveznica Sjedinjenih Država u borbi protiv Islamske države, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije