O POSLJEDICAMA

Trupković: Obnova katedrale Notre Dame je moguća, ali će trajati godinama

Foto: Reuters
1/2
16.04.2019.
u 18:50

Samo monitoring i utvrđivanje stanja nosivosti konstrukcije bit će dugotrajan proces, a tek se nakon toga može razmišljati o obnovi

Pomoćnik ministrice kulture RH Davor Trupković gostovao je u studiju Večernjeg povodom katastrofalnog požara na crkvi Notre Dame u Parizu.  

Katedrala Notre Dame nastala je na samom izvorištu grada Pariza, Ile de la Citeu, kada se u 12. stoljeću udvostručio broj građana Pariza te se stvorila potreba za katedralom koja bi mogla primiti sve vjernike – rekao je Trupković.

Istaknuo je i kako je ta katedrala iznimno važna za povijest umjetnosti i povijest razvoja arhitekture, a ima i izuzetan međunarodni značaj te se nalazi i na UNESCO-vom popisu zaštićenih kulturnih dobara.

Požar neće u cijelosti moći biti ugašen još dan ili dva, dodao je, ali veliki dio umjetnina koje su se nalazile u unutrašnjosti katedrale je evakuiran u prvim trenucima. Samo monitoring i utvrđivanje stanja nosivosti konstrukcije bit će dugotrajan proces, a tek se nakon toga može razmišljati o obnovi.   

- Taj će proces biti vrlo kompleksan. Kako se Notre Dame nalazi na UNESCO-voj listi, prvo će se sa stručnim tijelima morati utvrditi daljnji postupci te koja će biti metoda koja će se primjenjivati u samoj rekonstrukciji. Na sreću, postoje vrlo detaljni nacrti tako da će katedralu biti moguće u cijelosti rekonstruirati, no taj posao nije brz i trajat će godinama – ustvrdio je Trupković.

Osvrnuo se i na zabrinutost ljudi koji se pitaju što bi se dogodilo da se i na nekoj našoj crkvi dogodi slična nesreća, no uvjerava da se poduzimaju sve potrebne mjere opreza. 

- Na zagrebačkoj katedrali, primjerice, postoji cijela hidrantska mreža i sustav koji sprječavaju da se takvo nešto dogodi. Notre Dame je bilo zapravo otvoreno gradilište, pa su svi ti sustavi morali biti maknuti – zaključio je Trupković. 

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofob
19:59 16.04.2019.

Sva sreca da se Tupkovic javio inace nitko a narociti Francuzi ne bi znali kako poceti!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?