Hillary Clinton:

Trumpu se ne smiju povjeriti ššifre za nuklearni napad

Donald Trump
03.06.2016.
u 13:41

Najverovatniji demokratski kandidat za predsjedničke izbore u SAD Hillary Clinton izjavila je da bi izbor Donalda Trumpa za predsjednika bila istorijska greška, ocjenjujući da je njegova vanjska  politika "opasno nedosljedna" i da nije sposoban da obavlja dužnost koja nosi toliko ogromnu odgovornost.

"On je neko kome nikada ne bi trebalo povjeriti šifre za nuklearne napade", kazala je Clinton za Trumpa, prenosi AFP, navodeći da je ovom izjavom ona dodatno zaoštrila retoriku u već ogorčenoj kampanji.

Clinton je dodala da je Trump "po temperamentu nesposoban da obavlja funkciju koja zahtjeva znanje, stabilnost i ogromnu odgovornost".

U govoru posvećenom vanjskoj politici u San Diegu u Kalifroniji, Clinton je svog republikanskog rivala Trumpa opisala kao opasnog kandidata, nekvalifikovanog za položaj predsjednika.

Ona je navela da Trump nema osnovna znanja o vanjskoj politici i svijetu". Dodala je da čak nije riječ o idejama nego o seriji bizarnih bijesnih monologa, ličnih uvreda i direktnih laži, ističući da Trump po svom temperamentu nije podoban za predsjednika.

Navela je da Trump gaji neobičnu fascinaciju prema svjetskim diktatorima dok započinje sporove sa američkim saveznicima u Europi - od britanskog premijera, preko njemačke kancelarke do Pape.

"Amerikanci u studenom ne biraju samo predsjednika nego i glavnokomandujućeg, koji donosi odluke o pitanjima života i smrti", naglasila je Clinton, upozorivši da građani ne smiju da sigurnost svoje djece stave u ruke Donalda Trumpa.

Rekla je  da su za predsjednički položaj neophodni kvaliteti kao što su znanje, uravnoteženost i ogromni osjećaj odgovornosti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike.

Prema riječima Hillary Clinton, Trumpa ne zabrinjava širenje nuklearnog naoružanja.

Trump  podržava torturu kao metodu ispitivanja zarobljenika i ne vjeruje u klimatske promjene, dodala je Clinton.

"Izbor Trumpa bio bi povijesna greška", zaključila je Hillary Clinton.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije