Veći rizik od sukoba s Kinom...

Trumpov dolazak na vlast svrstan među top 10 globalnih rizika

Donald Trump
18.03.2016.
u 07:30

Dolazak Donalda Trumpa na položaj predsjednika Sjedinjenih Država smatra se jednim od 10 glavnih rizika s kojima će se svijet trebati suočiti, tvrdi obavještajna jedinica Economista (EIU), a prenosi BBC.

Upozoravaju kako bi Trump mogao poremetiti globalno gospodarstvo i povećati političke i sigurnosne rizike u SAD-u. Unatoč tome, ne očekuju da će Trump poraziti Hillary Clinton koju smatraju “najvjerojatnijim demokratskim kandidatom”.

Trump kao predsjednik predstavlja veći rizik od britanskog izlaska iz EU, ili oružanog sukoba u Južnom kineskom moru. S druge strane, većom se opasnošću od Trumpa smatraju naglo usporavanje kineskog gospodarstva i da rusko uplitanje u sukobe u Ukrajini i Siriji dovede do novog hladnog rata.

“Za sada je gospodin Trump iznio jako malo detalja o svojoj politici, a i to malo se konstantno mijenja”, izjavili su iz EIU-a u svojoj procjeni globalnih rizika, u sklopu koje procjenjuju i vjerojatnost da se nešto dogodi i moguće posljedice.

“Ponašao se izrazito neprijateljski prema slobodnoj trgovini, posebno Nafta-i, i redovito optužuje Kinu za valutne manipulacije”, dodaje EIU.

Upozoravaju kako bi njegove neprijateljske izjave prema Meksiku i Kini “mogle lako eskalirati u trgovački rat”. Trump je pozvao na izgradnju “velikog, velikog zida” na američko-meksičkoj granici, čiju bi izgradnju platio Meksiko, kako bi spriječio svoje imigrante i dilere droge da uđu u Sjedinjene Države.

Tijekom svoje kampanje Trump je zagovarao ubijanje obitelji terorista i invaziju na Siriju kako bi se uništila takozvana Islamska država u preuzela sva njena nafta. “Njegove militarističke sklonosti prema Bliskom istoku i zabrana svim muslimanima da putuju u SAD bili bi moćno regrutacijsko oružje za razne džihadističke grupe, čime bi se povećala njihova prijetnja i na Bliskom istoku, ali i šire”, navode EIU.

Ali taj se poslovni čovjek nezaustavljivo približuje poziciji predsjedničkog kandidata nakon što je dobio većinu glasova u primarnim izborima. Trump, koji nema političkog iskustva, izjavio je kako će ljudi koji ga podržavaju napraviti velike nerede ako on ne dobije nominaciju.

U slučaju da dobije nominaciju a zatim i mjesto predsjednika, EIU predviđa kako će političko odlučivanje Sjedinjenih Država kako u domaćim tako i u međunarodnim poslovima biti znatno otežano.

“Unutrašnje neprijateljstvo u hijerarhiji Republikanske stranke prema Trumpu, kombinirano s neizbježnom virulentnom demokratskom oporbom, rezultirati će blokiranjem brojnih njegovih radikalnijih odluka u Kongresu”, završava EIU.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije