OGORČENI U DVIJE KOREJE

Trumpa uopće ne zanima mir, već biznis

25.05.2018.
u 20:19

Otkazivanjem susrete upravo u trenutku dok je Sjevena Koreja uništavala svoj nuklearni poligod, Trump je izgubio svaki kredibilitet

(Ne)nadano Trumpovo otkazivanje susreta s Kim Jong-unom, koji je bio zakazan za 12. lipnja, prouzročio je, najblaže rečeno, val konsternacije i nezadovoljstva diljem svijeta. 

Južnokorejski predsjednik ostao je doslovno bez riječi kada je doznao kako je sastanak otkazan s američke strane. 

Neka nas pusti da živimo

– Pokušavamo uopće shvatiti i razumjeti što izjava predsjednika Trumpa znači – ustvrdio je u svojoj službenoj izjavi Kim Eui-kyeom, glasnogovornik južnokorejskog predsjednika. Ništa manje ogorčeni nisu bili ni stanovnici Južne Koreje, koji pak u svojim komentarima nisu imali diplomatski birane riječi.

– Trumpa ne zanima mir u našoj zemlji. Zašto jednostavno nas, dvije Koreje, ne pusti da živimo u miru. Sjeverna Koreja je napravila sve ono što se od nje tražilo, demontirali su svoje nuklearno postrojenje – kaže Južnokorejac Eugene Lim. I nije jedini koji tako misli. Tisuće Južnokorejaca otoplile su i omekšale svoj stav prema sjevernim susjedima u posljednjih nekoliko mjeseci shvativši da bi doista dvije zemlje mogle zakopati ratnu sjekiru i napokon početi normalno živjeti kao susjedi. A sada je sve nestalo u trenutku.

– Nisi ti onaj koji treba živjeti na Korejskom poluotoku – skandirale su stotine studenata koji su se danas okupili na prosvjedu u Seulu negodujući zbog Trumpove odluke. Naravno, nitko više ne spominje mogućnost da se Trumpu dodijeli Nobelova nagrada za mir, što su Južnokorejci još prije nekoliko tjedana razmatrali. 

I dalje važe

Negativne reakcije na Trumpovu odluku stižu iz EU, Rusije, Kine...

– Primio sam vijest o otkazivanju susreta sa žaljenjem jer smo ovaj susret svi dugo priželjkivali. Bio bi to važan korak prema deeskalaciji i denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Nadamo se da će dijalog biti nastavljen – izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Kina je pak pozvala i SAD i Sjevernu Koreju da još jednom pokažu dobru volju i nastave s pregovorima.

Trump je ovim potezom i izgubio i ono malo kredibiliteta kojega je u svijetu imao. Tko će sada vjerovati da će Trump održati ono što obeća. Jer očito ga ne zanima mir u svijetu, već veliki biznis i zarada.

I dok sam pisao ovaj tekst Trump se izgleda opet predomislio. Danas je kazao da je susret 12. lipnja s Kimom ipak moguć.

– Oni taj susret žarko žele, želimo ga i mi. Vidjet ćemo što će biti – poručio je Trump.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?