Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Trumpa je iznenadila spremnost Irana na ratne igre

Jesu li sad i Iran svjesni da bi njihov rat svijet mogao nekontrolirano odvesti u potpuni kaos?
22. lipnja 2019. u 09:58 1 komentara 195 prikaza
Foto: DPA/Pixsell

To što je Trump u petak ujutro pritisnuo, pa ugasio gumb za napad na Iran, ne znači da je odustao od rata. Radi se ipak o najnepredvidljivijem političaru na planetu koji koristi razne metode da bi postigao cilj. 

Pa je tako i “prst dolje - prst gore” samo još jedan oblik njegova osebujnog psihološkog rata: Trumpov neprijatelj doista nikad ne može biti siguran kad će ga protresti raketa. Iza ratnohuškačke twiteraške retorike američkog predsjednika ne stoji međutim nužno i suluda želja za ratom: prije godinu dana prijetio je Kim Jong-unu pa se s njim grlio i nazivao ga prijateljem, a još odzvanjaju njegove isprazne vojne prijetnje Maduru. No Iran nije ni Sjeverna Koreja, pomalo smiješna zemlja kojoj se svaka druga lansirana raketa vraća na glavu, ali ni podijeljena Venezuela. Iran nije ni heterogeni Irak koji je radije dočekao Bushovu invaziju nego nastavio život pod Sadamom. Iran je homogena regionalna sila u usponu, vojno sposobna obraniti se od napada, a agresija na tu zemlju zatomila bi njezine unutarnje ideološke podjele i dodatno ujedinila naciju. 

Uostalom, ondje na vlasti i sada imamo lijevo-desni koktel, tvrdolinijaša ajatolaha Hamneija i modernog predsjednika Rohanija koji sitnim koracima omekšava tu temperamentnu silu. Jasno se vidi da je Amerika pomalo iznenađena iranskom spremnošću na rat. Trump je uzaludno očekivao da će svojim uobičajenim metodama natjerati Iran za pregovarački stol na kojemu bi isposlovao okvir za novi nuklearni sporazum. Zanimljivu je tezu donio Stratfor (američka organizacija za geopolitičko-obavještajnu analizu) ocijenivši da Iran provocira SAD jer je zaključio da je vojni udar ionako realan, pa bolje da do njega dođe sada dok Teheran nije oslabio pod teretom sankcija. S druge strane, napetosti povisuju cijenu nafte što godi objema stranama. Tako da nije isključeno ni da je Iran zauzeo neočekivano prgavi stav kako bi iz te krize pragmatično izvukao najviše. Ipak, zabrinjava što ni jedna strana ne odaje dojam da je svjesna kako bi njihov međusobni rat svijet mogao nekontrolirano odvesti u potpuni kaos.  

  • ppp:

    A gdje je NATO i UN da kažu Trumpu DOSTA! ?