OSTVARUJE PRIJETNJE

Trump udara po svima: Carine, sankcije i prijetnje

03.08.2018.
u 07:20

Američki je predsjednik prvi lider SAD-a koji sve svoje prijetnje ostvaruje, a Turska je posljednja zemlja čijim su dužnosnicima uvedene sankcije

Donald Trump protiv svih! Rečenica koja se čula toliko puta u dosadašnjem mandatu američkog predsjednika svakim je danom sve uvjerljivija. Sankcije, carine, protesti, oštra Twitter diplomacija neizostavni su dio Trumpove strategije čiji će se rezultati tek procjenjivati. Slabijima od SAD-a uvodi sankcije i verbalno ih omalovažava (Iran, Sjeverna Koreja...) i prijeti, a onima koji su po snazi blizu Amerike, poput EU i Kine, uvodi kaznene carine. 

Ekonomski nacionalizam

Ni dugogodišnje NATO savezništvo između Sjedinjenih Država i Turske nije pomoglo u odnosima dviju zemalja. Zbog zatočenja američkog pastora Andrewa Brunsona, koji je pod optužbom za terorizam u Turskoj zatočen već više od 600 dana, Trump je dvojici turskih dužnosnika udario financijske sankcije. Ministar pravosuđa Abdulhamit Gül i unutarnjih poslova Süleyman Soylu više ne mogu koristiti imovinu u SAD-u te je američkim poduzećima zabranjeno poslovati s njima. To je posljednja u nizu zemalja s kojima je Trump zaoštrio odnose i doveo ih na rub pucanja.

Trump je prvi američki predsjednik, u dugo vremena, koji svoje prijetnje shvaća ozbiljno i povlači krupne poteze koji utječu na svjetski poredak. Nije mu bitno kako, već mu je jedino važno da u svojoj ideološkoj konstrukciji, u kojoj je “SAD na prvom mjestu”, profitira njegova zemlja. Ekonomski i politički nacionalizam vodi protekcionizmu u kojem se Trump vrlo dobro snalazi.

– Trgovinski su ratovi dobri i lako ih je dobiti – rekao je Trump koji, kako kaže, vjeruje u slobodnu trgovinu, ali “samo ako je poštena”. S globalno najvećim ekonomskim konkurentom Kinom upustio se u trgovinski rat i prekjučer je najavio novo povećanje carina s 10 na 25 posto. Carine je već povećao Kanadi i Europskoj uniji, a s Meksikom bi gradio dobre odnose, ali nakon što izgradi zid.

Izraelci i Saudijci iznimka

No ne koristi američki predsjednik samo carine da natjera konkurente na uzmake. Najbolji je primjer toga Iran, s kojim ne samo da ne pregovara, iako je za dijalog najavio spremnost, već mu prijeti oružjem, a sukob između te dvije zemlje, uz pitanje tko kontrolira bliskoistočnu naftu, trenutačno je najveća prijetnja svjetskom miru. I dok s Rusijom Vladimira Putina održava toplo-hladni odnos, koji je za njegove domaće kritičare granično izdajnički, sa Sjevernom Korejom odnosi su, barem deklarativno, sve bolji, no uz donedavne prijetnje “nuklearnim gumbom” koje u svakom trenutku mogu opet eskalirati.

Donald Trump tako je dosad otvorio sve fronte i doveo dugogodišnje saveze u pitanje, a zadržao je i produbio prijateljstvo samo s Izraelom i Saudijskom Arabijom.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?