ATLANTA

Trump se danas predaje vlastima u Georgiji pod optužbom da je pokušao poništiti izbore 2020.

24.08.2023.
u 09:44

Donald Trump trebao bi se danas predati vlastima u Georgiji pod optužbom da je planirao poništiti izbore 2020. u toj državi.

Trumpov dolazak slijedi nakon predsjedničke debate u kojoj su sudjelovali njegovi vodeći suparnici za republikansku nominaciju 2024, natjecanje u kojem on ostaje vodeći kandidat usprkos brojnim pravnim problemima. Očekuje se da će njegova prisutnost u ovoj državi, iako vjerojatno kratka, barem privremeno odvući svjetla pozornosti od njegovih protivnika nakon debate u kojoj su drugi kandidati nastojali iskoristiti Trumpovu odsutnost kako bi podigli vlastite predsjedničke izglede, navodi Associated Press.

Tužiteljstvo okruga Fulton četvrti je kazneni postupak protiv Trumpa od ožujka mjeseca, kada je postao prvi bivši predsjednik u povijesti SAD-a koji je optužen. Od tada je suočen sa optužbama u Floridi i Washingtonu, a ovog je mjeseca optužen u Atlanti s još 18 drugih, uključujući njegovog bivšeg šefa osoblja Marka Meadowsa i bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija. Optužbe su podignute prema zakonu o iznuđivanju koji se inače povezuje s članovima bandi i organiziranim kriminalom.

Ipak, njegovo pojavljivanje u Atlanti bit će drugačije od drugih, jer će se od njega tražiti da se preda u zatvor - ali bez popratnog pojavljivanja na sudu. Za razliku od drugih gradova koji od njega nisu zahtijevali da pozira za fotografiranje, dužnosnici okruga Fulton rekli su da očekuju fotografiranje prije kao što bi učinili za bilo kojeg drugog optuženika.

Trump i 18 suoptuženika imaju rok do petka u podne po lokalnom vremenu da se dobrovoljno predaju vlastima Georgije nakon što su optuženi. U međuvremenu, bivši predsjednik ubrzano radi svoju predsjedničku kampanju 2024. usprkos četiri optužnice. On je više puta demantirao bilo kakvo nezakonito djelovanje i nastavlja kritizirati slučajeve kao politički motivirane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije