16. OSTAVKA U BIJELOJ KUĆI

Trump: Sad me i Melania možda ostavi

08.03.2018.
u 10:30

Gary Cohn bio je dio bliskog saveza s predsjednikovim zetom Jared Kushnerom i Ivankom Trump

“Svi žele raditi u Bijeloj kući. Svatko želi djelić Ovalnog ureda”, rekao je predsjednik Donald Trump na konferenciji za novinare održanoj sa švedskim premijerom Stefanom Löfvenom prije dva dana. 

Ali, u zbilji nije baš tako: Hope Hicks, direktorica komunikacija Bijele kuće i nekoć osoba od najvećeg povjerenja Donalda Trumpa, bila je već tad petnaesta osoba iz njegove administracije koja je dala ostavku, a brojka se svaki dan sve više povećava.

Poput domino-efekta, jučer je ostavku dao i Gary Cohn, predsjednik Nacionalnog ekonomskog vijeća i glavni Trumpov savjetnik za ekonomska pitanja. Glavni razlog je neslaganje s predsjednikovom politikom o trgovanju, ponajviše s nedavnom odlukom o povećanju carina na uvoz željeza i aluminija, a Cohnova je teza da to dovodi u opasnost ekonomski rast.

Igre prijestolja

U predsjedničkim krugovima naslućivali su Cohnov odlazak još prošli tjedan, kada se povjerio šefu osoblja Bijele kuće Johnu Kellyju da ozbiljno razmišlja o odlasku budu li povišene carine. Te su priče došle i do Trumpovih ušiju, pa je za Cohna samo komentirao da je globalist. S druge strane, govori se da je ostavka uslijedila nakon razgovora Cohna i američkog predsjednika o mogućnosti da upravo on zamijeni Kellyja, a sve bi se to moglo svesti pod zajednički nazivnik: igre prijestolja. Naime, Cohn je bio dio saveza s predsjednikovim zetom Jaredom Kushnerom i kćeri Ivankom Trump koji nimalo ne simpatiziraju Kellyja, a zalagali su se za zaštitu radnih mjesta homoseksualaca i transrodnih osoba. Uz to, gurao je Trumpa da ostane unutar Pariškog klimatskog sporazuma (što se nije ostvarilo), mislio je smanjiti poreze za 1,5 bilijuna dolara i uložiti u infrastrukturu. Cohenov odlazak kao demokrata orijentiranog na slobodnu trgovinu, nekadašnjeg predsjednika Goldman Sachsa s godišnjom plaćom od dvadesetak milijuna dolara (odlaskom s funkcije u Trumpovu administraciju od njih je dobio paket obveznica vrijedan oko 285 milijuna dolara), Židova s jakim socijalnim stavovima, čije je znanje o ekonomiji i trgovini toliko impresioniralo Donalda Trumpa da mu je ponudio plaću od 30.000 dolara i funkciju savjetnika, moglo bi dovesti do ekonomskih i financijskih previranja u državi.
Cohn se jako protivio Trumpovu pristupu “America First” (Amerika na prvome mjestu) u trgovini, a smetao mu je i bilo kakav oblik nacionalizma. Čak je zbog predsjednikovih komentara o rasističkom nasilju tijekom nacionalističkog marša u Charlottesvilleu Cohn već prošlog ljeta imao pripremljenu pismenu ostavku (odustao je od predaje). Njegovi bliski suradnici pretpostavljaju da će otvoriti vlastitu investicijsku tvrtku, no mnoge ne bi začudilo da prihvati neki drugi posao u Trumpovoj administraciji, a kao njegovi mogući nasljednici spominju se TV komentator Larry Kudlow sa CNBC-a i direktor Ureda za menadžment i budžet Mick Mulvaney.
Međutim, najvrući krumpir je tužba zvijezde pornofilmova Stormy Daniels: ona tuži američkog predsjednika i želi da kalifornijski sud poništi ugovor o tajnosti potpisan dan prije predsjedničkih izbora 2016. godine.

Gorka šala

U tužbi koju je plavuša bujnih oblina, pravog imena Stephanie Clifford, podnijela u utorak u Los Angelesu, tvrdi da je sporazum “bezvrijedan i nevažeći jer ga Trump nije osobno potpisao”. Stormy Daniels tvrdi da je imala seksualni odnos s Trumpom samo jednom 2006. (nedugo nakon što mu je treća supruga Melania rodila sina Barrona) i da su poslije održavali godinama platonske odnose, ali da nikada nisu imali trajnu ljubavničku vezu. Za šutnju joj je Trumpov odvjetnik platio 130.000 dolara iz vlastita džepa, i to kao dio dogovora, no očito zvijezda filmova za odrasle želi puno više. Postavlja se pitanje kako će sve ovo podnijeti prva dama, koja je poprilično zahladila odnose sa suprugom nakon što je isplivala afera sa Stormy Daniels. Tko zna, možda se ostvare riječi Donalda Trumpa nedavno izrečene u šaljivu monologu na tradicionalnoj novinarskoj večeri u Washingtonu:
– Tko je sljedeći na redu? Tko želi otići? Moj savjetnik Steve Miller ili možda Melania?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?