cipras

Trebamo novu viziju za Europu

Cipras
FAH
09.09.2016.
u 21:00

Grčki premijer Aleksis Cipras u petak je pozvao na "novu viziju za Europu" na summitu južnih država Europske unije.

"Naš zajednički cilj je kohezija Europske unije", rekao je Cipras na otvaranju summita na kojem sudjeluju čelnici vlada i predstavnici Francuske, Italije, Cipra, Malte, Španjolske i Portugala.

Mediteranske članice Europske unije teško su pogođene globalnom financijskom i migrantskom krizom, smatra Cipras, a Europa mora jače raditi na prevladavanju trenutnih problema.

"Trebamo novu viziju za Europu", istaknuo je Cipras.

Cilj takozvanog EuMed Atena 2016. summita je rasprava o zajedničkim problemima i budućnosti Europe, a njegova svrha nije stvaranje fronte protiv sjevernih članica EU-a, ponovila je grčka vlada uoči početka tog susreta.

Na summitu i Hollande, Renzi, Costa...

Osim domaćina Ciprasa, na summitu prisustvuju francuski predsjednik Francois Hollande, talijanski premijer Matteo Renzi, portugalski premijer Antonio Costa, ciparski predsjednik Nicos Anastasiades i malteški premijer Joseph Muscat.

Španjolsku predstavlja državni tajnik za europska pitanja Fernando Eguidazu jer je privremeni premijer Mariano Rajoy najavio da neće nazočiti događaju.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, koji je na sastanku ministara financija EU-a u Bratislavi, smatra ovaj susret nevažnim.

"Mislio sam da je to sastanak vođa stranaka, a to neću komentirati. Kada se nađu predsjednici socijalističkih stranaka, iz toga većinom ne nastane ništa pametno", rekao je Schaeuble. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?