ANALIZA SUČELJAVANJA

Tko je pridobio neodlučne? Do nedjelje borba za svaki glas

Goran Stanzl/Pixsell
03.01.2020.
u 09:55

Kandidati su odradili domaće zadaće i bili u boljem izdanju. Milanović smiren, a Grabar-Kitarović pripremljena sa smiješkom

Održana je i druga debata predsjedničkih kandidata u kojoj su u živoj raspravi u više od sat i pol vremena aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović odgovarali na 40 pitanja iz gospodarstva, demografije, vanjske politike i predsjedničkih ovlasti, nacionalne sigurnosti, borbe protiv korupcije, na set svjetonazorskih pitanja pa i osobnih. 

Ipak u “moru” izrečenog, što se moglo čuti i na prvom sučeljavanju, na sinoćnjoj se debati otkrilo i nekoliko novih informacija. Poput one da je predsjednica ove godine dobila otpremninu iz NATO-a od stotinjak tisuća eura, što joj je NATO dugovao. A kazala je i da joj je Milanović 2015. godine nakon izbora, kada se nije mogla sastaviti Vlada, poslao SMS poruku sadržaja: "Danas možeš biti državnica i imenovati vladu ili dati vlast Karamarku i biti njihova marioneta”, na što je Milanović kazao da je to kleveta.

Savjetnik zasjenio debatu

U debati se otkrilo i na što je to točno Milanović mislio kada je jučer ujutro iz Bjelovara najavio kako će Kolindu Grabar-Kitarović pitati o njenu sudjelovanju u nadzornom odboru tvrtke koja je, kako je rekao, jedna od onih koje je HDZ uništavao u 90-ima. Mislio je na tvrtku Kontinental prijevoz koja je privatizacijom nastala iz Croatiatrans-grupe iz koje je pak nastao Croatia bus, kojem je u upravi i većinski vlasnik bio Leon Sulić kojega je predsjednica pomilovala. Ipak, debatu je, kao i u slučaju one na RTL-u, na kraju gotovo zasjenio savjetnik predsjednice Tomislav Madžar koji je nakon sučeljavanja, ničim izazvan, napao Milanovića dobacujući mu da se srami.

– Moja reakcija nije opravdana i to nije način na koji inače reagiram, sad mi je žao i ne bih ponovno tako reagirao, ali Zoran Milanović cijelu kampanju vrijeđa sve HDZ-ovce, da smo lopovi, vrijeđa ljude iz vukovarske kolone, vrijeđa branitelje, prema predsjednici se ne ponaša džentlmenski, nije joj na kraju sučeljavanja ni ruku pružio, zato sam mu rekao da je to sramotno. I upitao sam ga kako se može predstavljati uspješnim gospodarstvenikom kada je bio prijavljen na minimalac dok se zadnje tri godine bavio privatnim biznisom – rekao nam je Madžar. Debatu i tko je bio u njoj bolji komentirali su i Večernjakovi politički analitičari. Da je ukupno gledano HRT-ovo sučeljavanje bilo sadržajnije posloženo i organizirano, ali je bilo manje zanimljivo od prethodnih, smatra Božo Skoko. To nije, kaže, krivnja javne televizije, već je to zbog dojma da su se sve potencijalne teme iz domene predsjedničkih ovlasti i eventualnih mrlja iz prošlosti dvaju kandidata uglavnom potrošile. Baš kao i potiskivanje osobnog animoziteta koji se ne može prikriti. I zato je, kaže, posve logično pitanje opravdanosti još jednog sličnog sučeljavanja. Ono što je bilo drukčije jest da je u ovoj debati donekle dominirao sadržaj nad dojmom i da su očito kandidati ponešto naučili iz prijašnjih pogrešaka.

– Milanović se sve do samog kraja čuvao izravnih napada i arogancije, a onda je nakratko postao čak i neugodan, na granici vrijeđanja. Grabar Kitarović bila je dobro pripremljena i poradila je na sadržaju. Otvarajući teme iz vremena Milanovićeve vlade u jednom trenutku stjerala ga je u defenzivu. Nedostajalo joj je još sigurnosti i oštrine u polemikama – kazao je Skoko. S druge strane, Milanović je, naglašava, izravnije zaigrao na kartu korupcije te je pokušao povezati protukandidatkinju sa Sanaderom, HDZ-om, Bandićem, Orbanom... To je, drži Skoko, bila dobra strategija, ali nakon pet ponavljanja istih teza zvučalo je pretjerano. – Njezina je strategija bila podsjetiti birače da je Milanović vodio najneuspješniju hrvatsku Vladu i u tome je bila dobra. Jedino se bespotrebno uvukla u neke ekonomske teme koje ionako nisu u nadležnosti predsjednika. Također se bespotrebno pravdala pred nekim njegovim paušalnim kvalifikacijama na razini uvreda. Opet je Milanović bio bolji u argumentaciji, a ona dostojanstvenija u držanju. Dakle, na sučeljavanju ništa novo – zaključuje Skoko. Politička analitičarka Ankica Mamić smatra da je Zoran Milanović od samog početka debate bio sigurniji, dominantniji, bolji i sadržajno i retorički.

– Grabar Kitarović bila je nesigurna u početnom predstavljanju, kasnije malo sigurnija, ali rekla bih s premalo žara, monotono i na trenutke teatralno. Opet od kandidata nismo čuli ništa novo, previše ponavljanja i tema koje su ispuhane u prethodnom sučeljavanju poput žilet žica, čaršije, Lex Perkovića, predstečajnih nagodbi – drži Mamić. Smatra i kako je Milanović bio poprilično oštar na kraju vezano uz ovlasti predsjednika i u kritici mandata Grabar Kitarović, a da je ona tu propustila priliku adekvatno reagirati. Poprilično je zaoštrilo pri kraju vezano uz osobnu imovinu i kredite te temu prijelazne vlade, pri čemu su oboje, smatra Mamić, išli na osobnu diskreditaciju.

Odradili domaće zadaće

– Sve je to već viđeno i ničime one neodlučne neće potaknuti ni pridobiti. U završnoj riječi oboje su bili sigurni. Zoran Milanović u prvi plan istaknuo je poštenje i borbu protiv korupcije te oštro napao Vladu i predsjednicu, dok je Grabar Kitarović uzvratila i poručila građanima kako je Milanović bio najgori predsjednik Vlade u povijesti – naglašava Mamić. Da su sinoć i stožeri i kandidati odradili svoje domaće zadaće i da su oba kandidata bila u novom i boljem izdanju, smatra i analitičar Krešimir Macan.

– Zoran Milanović smiren i argumentiran, pristojan s nekom čudnom zelenom kravatom. Kolinda Grabar-Kitarović pripremljena sa smiješkom, u crvenom kompletu koji je zamijenio modri šinjel i s dosta pripremljenih napada da izbaci Milanovića iz takta. Mislim da joj to večeras nije uspjelo (osim reakcije kada je spomenula otpremninu NATO-a od 100.000 €). Milanović je jasno pokazao da ima iskustvo i širinu premijera i pretvarao je pitanja koja su trebala biti minus u plus – kaže Macan i navodi kako je uspješno naveo Grabar-Kitarović da ponovno brani Sanadera, barem njegovu vladu. Aktualna je predsjednica, kaže, s druge strane imala najbolje otvaranje dosad i iz sučeljavanja u sučeljavanje raste u svom nastupu. Ali isto tako, kaže, ne improvizira i ne argumentira dobro kao Milanović, čak je znala izbjeći detaljan odgovor ako ga je tražio Milanović. – Milanović je duhovit na trenutke, dobro je primijetio da je i prvi otvarao i zatvarao, ali nije uspio iskamčiti promjenu. Oboje odlični na pitanje o usvajanju djeteta, Istanbulskoj konvenciji – nisu se istrčavali, ali su prihvatili promjene koje su neizbježne. Milanović je čak pokušao poentirati na tome da je Grabar-Kitarović liberalna. Nisu poslali puno poruka za mlade – kaže Macan i dodaje i da su oboje imali solidne završne riječi. – Zaključno, Zoran Milanović jasno bolji, Grabar-Kitarović nije izgubila kod svojih jer je više napadala na način koji birači desnice odobravanju. Dakle oba tabora mogu biti zadovoljna, no nisam siguran koliko su poruka poslali neodlučnima koji su im sada najbitniji – zaključuje Macan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?