nasljednik Marina Pucara

Tko će na čelo Podravke? Četiri su kandidata u igri

Foto: Pixsell/Cromaris
18.01.2021.
u 07:00

Nasljednik Pucara imat će dobre temelje i stabilnu poziciju na brojnim tržištima

Nije svejedno tko će naslijediti fotelju prerano preminulog čelnika Podravke Marina Pucara. S obzirom na izvrsne poslovne rezultate i daljnje potencijale te kompanije, a s druge strane i pandemiju koronavirusa te razorne potrese koji su hrvatsko gospodarstvo stavili na dodatnu kušnju, očekivanja su od novog rukovodstva velika.

No, kako bilo, sigurno je da će novi šef ili šefica početi raditi na dobro postavljenim temeljima, komentari su upućenijih gospodarstvenika i političara na činjenicu da bi se već u četvrtak moglo znati tko će preuzeti kormilo koprivničkoga prehrambenog diva.

Plenković još pregovara?

Doznajemo kako je premijer Andrej Plenković na tu temu već razgovarao s čelnikom HGK Lukom Burilovićem koji bi, sjedne li na čelo Podravke, u HGK ostao počasni predsjednik. Burilovićevu karijeru obilježio je rad na funkcijama predsjednika uprave Sladorane, danas u većinskom vlasništvu šećerane Viro, te pomoćnika ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. Razgovaralo se i s Martinom Dalić, bivšom ministricom gospodarstva i potpredsjednicom prošlog saziva Vlade Andreja Plenkovića, koja je smijenjena na vrhuncu krize u Agrokoru. – Ona ima impresivan životopis, znanje i iskustvo te podršku fondova koji su među moćnijim dionicima uopće u Hrvatskoj – kazao nam je konzultant Drago Munjiza, dok neki smatraju kako bi njezino imenovanje na čelo Podravke moglo biti politički uteg Plenkovićevoj Vladi s obzirom na skorašnje lokalne izbore. Martina Dalić jučer nam je tek u šali poručila kako na pitanja novinara “samo dužnosnici moraju odgovarati nedjeljom, a ona to srećom nije”. Najtvrđi orah u pregovorima navodno je bio Goran Markulin, direktor Cromarisa, koji i u pandemiji ruši rekorde po rastu prihoda i prodaji ribe.

– Ništa ne mogu reći – kratko je poručio, dok se kao četvrti izgledni kandidat spominje Davor Doko, sadašnji član uprave za financije i čovjek mirovinskih fondova u Podravci. On bi je, nagađa se, vodio do veljače iduće godine, kad sadašnjoj upravi istječe mandat. Munjiza kaže kako je Markulinova prednost što je iz Koprivnice te što je u jednom je razdoblju već bio član uprave Podravke, a sada ima iskustvo menadžera Adrisa. – Svaki od kandidata ima neke prednosti i mane, a Skupština Podravke, u kojoj prevladavaju država i financijske institucije nevezane za državu, odabrat će najboljeg za sljedeće srednjoročno razvojno razdoblje za tako bitnu kompaniju u regiji koja “vuče” razvoj dobrog dijela hrvatske prehrambene, ali i maloprodajne industrije u Hrvatskoj – tvrdi Munjiza. Konzultantica za prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić ne sumnja kako će imenovanjem novog predsjednika uprave biti teško zadovoljiti interese svih dionika u složenoj vlasničkoj strukturi Podravke, a i šire. – Novi predsjednik uprave koji dolazi nakon Marina Pucara ima dobre temelje, odlične rezultate i stabilnu poziciju na brojnim tržištima, s kojima će ući u ovu izuzetno tešku i neizvjesnu poslovnu godinu. Teško će biti održati kontinuitet visokih stopa rasta kompanije, jako dobru komunikaciju i harmonizirane odnose u tom društvu – kaže Blažić. Bi li to mogao biti Markulin, kojega mnogi zazivaju, pitamo.

Podravka puno više od tvrtke

– Markulin se dokazao izuzetnim rezultatima u razvoju vrlo inovativne kompanije, vodi brojne investicije, razvija poslovanje na zahtjevnim europskim tržištima, a osim rezultata ima i sjajne menadžerske vještine. No, konačni izbor je u rukama NO-a Podravke – rekla je. Ni koprivničko-križevački župan Darko Koren ne želi licitirati imenima. No kad bi se poštovale želje lokalne zajednice da na čelo Podravke dođe kompetentna osoba koja će garantirati dalji razvoj kompanije, povećanje zaposlenosti i materijalnih prava radnika, osoba s iskustvom u korporativnom upravljanju te osoba koja ima domaću komponentu, poznaje koprivnički kraj i Podravku, koja je puno više od gospodarskog subjekta u kojemu država ima udjele – i sve se te želje stavile u jedno računalo – ono bi sigurno izbacilo Markulinovo ime – mišljenja je župan Koren.

SDPov gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić kazao je kako je njemu kao gradonačelniku, a i lokalnoj zajednici, najvažnije to da Podravka ide naprijed, u nove akvizicije i nove investicije – i veći iskorak na području zapošljavanja i rasta radničkih plaća. Pozitivni trendovi Podravku prate već 10-ak godina, a on bi kao čovjek iz Koprivnice i gradonačelnik htio da budu još brži. Za Pucarom su, ističe, ostali neki veliki projekti u pripremi, poput obnove sedmerokatnice Podravke, gradnje nove tvornice koktel-peciva, gradnje novog logističkog centra... te se nada da će ih njegov nasljednik i nastaviti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije