proruski separatistički čelnik

Tisuću ukrajinskih boraca još je u Azovstalju

čeličana Azovstalj
Alexander Ermochenko/REUTERS
18.05.2022.
u 20:51

Tisuću ukrajinskih vojnika sa svojim zapovjednicima još brane položaj u metalurškoj tvornici Azovstalju u Mariupolju, rekao je u srijedu proruski separatistički čelnik nakon informacije koju je objavila Moskva da se 959 branitelja predalo od ponedjeljka.

Na početku je u čeličani bilo "više od 2000 ljudi", rekao je čelnik samoproglašene Donjecke Republike Denis Pušiljin na sastanku s novinarima u Mariupolju, na kojemu je bila i agencija France Presse u okviru putovanja koje je organiziralo rusko ministarstvo obrane.

Nakon predaje koja je počela u ponedjeljak, ostalo ih je "malo više od pola", dodao je, što znači oko tisuću.

"Zapovjednici i viši časnici bojne Azov još nisu izašli", rekao je separatistički čelnik.

Tijekom dopodneva rusko ministarstvo obrane je priopćilo da su "u zadnja 24 sata zarobljena 694 branitelja, među kojima je 80 ranjenika", dodao je.

Isti izvor navodi da je 51 primljen u bolnicu u Novoazovsku, koji je pod kontrolom Rusa i njihovih separatističkih saveznika.

Ministarstvo nije reklo ništa o tome kakvu je sudbinu namijenilo zarobljenicima, a ruske vlasti su u nekoliko navrata isticale da barem dio njih ne smatra vojnicima, nego neonacističkim borcima.

Ukrajinske vlasti pak žele razmjenu ratnih zarobljenika.

Pušiljin je rekao da su "svi koji su zdravi u pritvoru u koloniji Eljenovskaja". "O sudbini ratnih zločinaca i nacionalista, ako polože oružje, odlučit će sud", dodao je.

U srijedu su ulice grada u kojemu su bile istaknute ruske zastave, bile puste, izvijestio je novinar AFP-a. Tridesetak automobila čekalo je u redu na benzinskoj crpki. Na upit agencije četvero stanovnika je reklo da struju nemaju od 3. ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije