PERSPEKTIVA

Timmermans otkrio hoće li biti novog širenja Europske unije

05.09.2017.
u 12:22

Granice među državama članicama u Europskoj uniji ostaju i dalje, ali one više za njih nisu "od životne važnosti", kazao je Timmermans, potičući europsku perspektivu zemalja u regiji radi stabilnosti i sigurnosti država u okruženju, ali i same Europske unije.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u utorak je o budućem razvoju Europske unije i perspektivi širenja Unije za države zapadnog Balkana govorio zastupnicima u slovenskom parlamentu, naglasivši među ostalim da u EU-u granice među državama ostaju, ali da nisu od životnog značenja.

Govoreći članovima parlamentarnog odbora za europska pitanja i odgovarajući na njihova pitanja, Timmermans je kazao da novog širenja Europske unije prije 2018. godine neće biti, ali da je jedino rješenje za države zapadnog Balkana, gdje su granice u povijesti često bile problem, to da one postanu članice i uključe se u Europsku uniju, pri čemu je pohvalio napore u tom smjeru koje poduzimaju vlade u Srbiji, Makedoniji i Albaniji.

Ako te zemlje ne bi postale dio Europske unije, granice bi za njih postale "pitanje preživljavanja", odnosno opstanka i zato bi među njima nastali konflikti, kazao je Timmermans, istaknuvši važnost europske perspektive za zemlje u regiji koje napreduju prema EU-u i ispunjavaju  potrebne kriterije za članstvo.

Granice među državama članicama u Europskoj uniji ostaju i dalje, ali one više za njih nisu "od životne važnosti", kazao je Timmermans, potičući europsku perspektivu zemalja u regiji radi stabilnosti i sigurnosti država u okruženju, ali i same Europske unije.

Govoreći o mjerama kontrole unutarnjih granica u Schengenskom prostoru, on je najavio da se privremeno odobravanje graničnih kontrola idućih mjeseci više neće automatski produžavati u slučaju da ne bude terorističkih porijetnji i migracijske krize.

Istaknuo je da u Europskoj uniji tek započinje rasprava o budućnosti integracije, o čemu je u prvoj polovici godine predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker iznio više scenarija, a zauzeo se i za bolje kriterije usmjeravanja europskih strukturnih i kohezijskih sredstava, te jaču koordinaciju članica EU-a kad je riječ o obrani.

Boljim planiranjem i koordinacijom obrambenih politika moglo bi se mnogo učiniti na planu zajedničke obrambene politike, a da pri tome proračunska sredastva koja se izdvajaju za obranu u europskim državama ne bi trebalo znatnije povećati, kazao je Timmermans slovenskim zastupnicima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije