IZBORI U AUSTRIJI

Tijesna utrka socijaldemokrata i slobodnjaka u Austriji, presudni će biti glasovi pristigli poštom

16.10.2017.
u 10:07

Rekordan broj zahtjeva za glasanje poštom, njih više od 889.000, upućen je uoči nedjeljnih izbora.

Glasovi pristigli poštom na austrijskim parlamentarnim izborima biti će prebrojani danas i oni će riješiti pitanje tijesne utrke socijaldemokrata (SPO) i desničarskih slobodnjaka (Slobodarske stranke, FPO) za drugo mjesto na izborima i u određenoj mjeri utjecati na pregovaračke pozicije uoči koalicijskih pregovora o formiranju nove austrijske vlade.  

Konzervativna Narodnjačka stranka (OVP), čelnika Sebastiana Kurza, koji je svojom 31 godinom na dobrom putu da postane jedan od najmlađih premijera u svijetu, osigurala je najveći broj glasova i pobjedu na nedjeljnim izborima, no morat će ući u koaliciju kako bi oformila vladu. Vjerojatnije je da će to postići sa Slobodarskom strankom (FPO), iako je Kurz oprezan i želi držati sve opcije otvorenima.

"Ni koalicija sa FPO, a niti ona sa SPO nije dogovorena", kazao je Kurz za televiziju ORF upitan za svoje planove. "Moramo čekati rezultate", rekao je. Većina glasova pristiglih poštom, koji čine otprilike šestinu glasačkih listića, bit će prebrojana do ponedjeljka navečer, no konačan rezultat vjerojatno neće biti objavljen prije četvrtka. Projekcije koje objavljuje SORA pokazuju da narodnjaci (OVP) osvajaju relativno najveći broj glasova - 31,6 posto, na temelju svih prebrojanih glasova ne računajući one pristigle poštom. Njihovi dosadašnji koalicijski partneri, socijaldemokrati kancelara Christiana Kerna osvajaju 26,9 posto, malo više od slobodnjaka iz FPO-a, koji osvajaju 26 posto. Projekcije imaju marginu pogreške od 0,7 posto, što znači da je utrka za drugo mjesto na izborima više nego li tijesna. Druge projekcije, koje objavljuje agencija ARGE Wahlen, daju socijaldemokratima samo 0,5 posto više glasova od FPO-a. Rekordan broj zahtjeva za glasanje poštom, njih više od 889.000, upućen je uoči nedjeljnih izbora. U Austriji ove glasove može prebrojati pošta ili se mogu prebrojati na biračkim mjestima. Također mogu biti prebrojani i na drugim mjestima, ne samo na onome na kojem je birač registriran. U tom slučaju taj glas mora biti poslan u biračev izborni okrug, što je i razlog zbog kojeg bi konačan rezultat mogao biti dostupan tek u četvrtak. Ovaj sustav je nov i otežava predviđanja, no ipak se očekuje da će većina glasova pristiglih poštom biti prebrojana u ponedjeljak i da će to omogućiti saznanje koja stranka je osvojila drugo mjesto na izborima. Sve su varijante suradnje triju najjačih stranaka nakon izbora načelno moguće s obzirom da su socijaldemokrati ukinuli zabranu, koju su sami postavili, koaliranja sa FPO. No, budu li na trećem mjestu, malo je vjerojatno da bi ušli u koaliciju s desničarskim FPO-om i prihvatili njihova čelnika Heinz-Christiana Strachea kao kancelara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije