NAPADAČI NEUTRALIZIRANI

Teror Al-Shabaaba u Somaliji: u napadu na hotel 26 mrtvih

14.07.2019.
u 08:14

U napadu četvorice militanata, koji je uključivao i eksploziju bombaša samoubojice u automobilu, ubijen je i kandidat na predstojećim lokalnim izborima. Isto tako ubijeno je dvoje novinara

Najmanje 26 osoba je ubijeno, a njih 56 ranjeno u krvavom terorističkom napadu koji je islamistička skupina Al-Shabaab izvela na hotel Asasey u somalskom gradu Kismaayou. Napad se dogodio u vrijeme održavanja sastanka somalskih dužnosnika i vođa somalskih plemena gdje su se dogovorili za predstojeće lokalne izbore, a među ubijenima su državljani Kenije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Tanzanije. 

U napadu četvorice militanata, koji je uključivao i eksploziju bombaša samoubojice u automobilu, ubijen je i kandidat na predstojećim lokalnim izborima. Isto tako ubijeno je dvoje novinara: somalsko-kanadska novinarka Hodan Naleyah, osnivačica Integration TV-a, a ubijen je i njezin suprug, te Mohamed Sahal Omar, reporter SBC TV-a u Kismaayou. Glasnogovornik terorističke skupine Al-Shabaab koja pokušava srušiti somalsku središnju vladu, Abdiasis Abu Musab, kazao je kako ta skupina preuzima odgovornost za teroristički napad navodeći kako su najprije izveli napad na hotel bombom, a nakon toga su ga njihovi borci zauzeli. 

Zapovjednik policije Mohamed Abdi kazao je da su sigurnosne snage preuzele kontrolu nad hotelom i tako okončale napad pri čemu su neutralizirana sva četiri terorista koja su napali hotel.

– Jedan od njih je bio bombaš samoubojica, dvojica su ubijena, a jednog su živog zarobile sigurnosne snage Jubalanda – kazao je zapovjednik Abdi.

Islamističku skupinu Al-Shabaab koja je povezana s Al-Qaedom i koja se zaklela na odanost vođi terorističke organizacije Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadiju, vladine su snage potisnule iz somalskog glavnoga grada Mogadishua 2011. godine, a od 2012. i iz Kismayoua. No pripadnici te skupine i dalje izvode terorističke napade. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije