postrožili mjere

Talijani će morati nositi maske i na otvorenom

koronavirus - maske
Dusko Jaramaz/Pixsell
06.10.2020.
u 17:24

Talijani će uskoro morati cijelo vrijeme nositi maske i dok će biti na vanjskim prostorima, najavio je danas ministar zdravstva Roberto Speranza.

Talijanske vlasti postrožuju mjere zbog ubrzanog rasta broja novozaraženih koji je na najvišim razinama od kraja travnja.

"Ključno sredstvo u borbi protiv korone"

"Vlada planira proširiti obavezu nošenja maski i na vanjski prostor", rekao je Speranza donjem domu talijanskog parlamenta.

"Maske su ključno sredstvo za borbu protiv širenja covida-19, posebno kad se susrećete s ljudima koji vam nisu sustanari", naglasio je ministar, javlja Hina. 

Mjera će biti dio odredbe koja će se usvojiti sutra i kojom će se vjerojatno i produžiti izvanredno stanje proglašeno na razini cijele Italije. Ono je trebalo isteći 15. listopada, no moglo bi biti produženo do 31. siječnja. Talijanska vlada proglašava izvanredno stanje u slučaju katastrofa poput potresa, a to joj dopušta da djeluje brže i zaobilazi neke procedure.

Speranza je najavio da će vlada narediti i snažniju primjenu pravila socijalnog distanciranja.

Zaštitne maske su u nekim talijanskim regijama već obavezne u vanjskim prostorima, kao na Siciliji, u Kampaniji i Laziju. Pravilo se ne odnosi na mlađe od šest godina, građane s posebnim potrebama, goste vanjskih prostora kafića i restorana te one koji vježbaju ili se bave sportom.

Već devet tjedana raste broj novih zaraza

Broj novozaraženih u Italiji raste devet tjedana zaredom, no situacija je i dalje bolja nego u ostatku Europe.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) je objavio kako je u posljednjih 14 dana u Italiji bilo 45 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika. U Španjolskoj taj broj iznosi 319,3, u Francuskoj 246,8, u Njemačkoj 34,1, a u Hrvatskoj 68,8.

"Među europskim državama Italija je uz Njemačku među boljima u upravljanju drugim valom, no nemojmo zbog toga imati iluzije", rekao je Speranza.

Kazao je da je ponovno otvaranje škola u rujnu, za koje se strahovalo da će povećati broj zaraženih, "zasad imalo mali učinak".

"Nema opuštanja"

Italija je bila prva zapadna država pogođena pandemijom koronavirusa, posebno u sjevernim regijama. No za razliku od ranih dana te zdravstvene krize, kad nije bilo dovoljno bolničkih kreveta i respiratora, talijanske bolnice su danas pod puno manjim pritiskom.

Broj oboljelih na intenzivnoj njezi je krajem ožujka i početkom travnja bio veći od 4 tisuće, a 29. srpnja je pao na ispod 40. Jučer je narastao na 323. Speranza poručuje da nema prostora za opuštanje.

"Mislim da idućih nekoliko mjeseci neće biti lako", zaključio je.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije