pokrenuli žestoku ofenzivu

Talibani u Afganistanu osvojili još dva grada, civili u bijegu

Reuters
09.08.2021.
u 08:14

Talibani progone pilote koje su obučavali Amerikanci te ih redom likvidiraju

Talibani su u nedjelju osvojili Kunduz i Sar-e Pul, treći i četvrti afganistanski grad u samo 48 sati. Kunduz je ključni grad na sjeveru Afganistana, a talibani su preuzeli kontrolu nad svim važnijim zgradama u gradu na koje su izvjesili svoje zastave. Nedugo zatim osvojili su i grad Sar-e Pul.

Talibani su pokrenuli žestoku ofenzivu unatoč tomu što je američki predsjednik Joe Biden dao naredbu zračnim snagama da bombardiraju položaje talibana oko gradova Kandahara i Herata te središta provincije Helmand nastojeći spriječiti da ti gradovi padnu u ruke militanata. Amerikanci koriste bombardere B-52 i teške zrakoplove Lockheed AC-130, koji polijeću iz zračne baze Al-Udeid u Kataru, no talibani brzo napreduju i osvajaju grad po grad, pokrajinu po pokrajinu.

Gradovi padaju kao domino-kocke

Na društvenim mrežama pojavile su se slike i snimke na kojima se vidi kako brojne zgrade i trgovine u Kunduzu gore, a talibanska zastava podignuta je u središtu grada. Prema posljednjim informacijama, vladine snage u Kunduzu još jedino drže zračnu luku. Borbe su se u nedjelju vodile za ostatak Sar-e Pula, nakon što su talibani zauzeli vladine zgrade u tom gradu, u nastavku ofenzive koju su počeli nakon povlačenja američkih snaga.

Talibani su još u petak osvojili Zaranj, glavni grad pokrajine Nimroz na jugozapadu zemlje te Shebergan, glavni grad pokrajine na sjeveru. Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem Amerikanaca nakon 20 godina prisutnosti u toj zemlji u kojoj su talibanski režim svrgnuli 2001. nakon terorističkih napada 11. rujna. Talibani su u posljednja tri mjeseca zauzeli golema ruralna područja, iz nekih područja izbjegli su civili koji se u velikom broju nalaze na granici s Pakistanom, čime se stvara nova izbjeglička kriza. S druge strane, SAD organizira evakuaciju Afganistanaca koji su radili za Amerikance. Operacija evakuacije Afganistanaca lojalnih SAD-u i njihovih obitelji dolazi u trenutku kada se bliži završetak povlačenja američkih vojnika, a vladine snage pokušavaju zaustaviti napredovanje talibana. Prvih 200 evakuiranih sletjelo je u vojnu bazu Fort Lee u Virginiji. Afganistancima su dodijeljene Posebne imigrantske vize (SIV) koje im omogućuju da sa sobom povedu svoje obitelji. U “Operaciji Allies Refuge” evakuirat će se oko 50.000 ljudi. U SAD je u posljednjih deset godina već preseljeno oko 75.000 Afganistanaca, rekao je ministar obrane Lloyd Austin, dodavši da zemlja ima “moralnu obavezu pomoći onima koji su pomogli nama”. Kongres je program SIV-a pokrenuo 2006. za iračke i afganistanske prevoditelje koji bi se mogli suočiti s osvetom jer su radili za američku vladu.

SAD se bori – priopćenjima

Paralelno s velikom vojnom ofenzivom, talibani u posebnim operacijama likvidiraju i afganistanske ratne pilote koji su prošli američku obuku. Do sada je ubijeno najmanje osam pilota, a u subotu je ubijen posljednji, Hamidullah Azimi, kojem su talibani u vozilo postavili bombu koja je u vožnji eksplodirala. Zapovjednik afganistanskih zračnih snaga Abdul Fattah Ishaqzai kazao je da je Azimi bio obučen za upravljanje američkim helikopterom UH-60 Black Hawk i da je radio u zračnim snagama gotovo četiri godine. Azimi se prije godinu dana s obitelji preselio u Kabul kako bi izbjegao ubojstvo s obzirom na to da je svakodnevno dobivao prijetnje. Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid potvrdio je da su talibani izveli taj napad te ubili Azimija. Iz veleposlanstva SAD-a u Kabulu stiglo je šturo priopćenje u kojem između ostalog stoji: “Osuđujemo novu nasilnu ofenzivu talibana na afganistanske gradove. To uključuje i nezakonito zauzimanje Zaranja, napad na Sheberghan, kao i nastavak aktivnosti kojima žele preuzeti Lashkar Gah i glavne gradove drugih regija u državi.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije