pobuna džihadista

Tajni dokument razotkriva raspad Islamske države: ‘Žale se na bolove, ne žele više ratovati…’

isil
09.02.2017.
u 08:16

Dokumenti Islamske države iz Iraka pokazuju kako se u njihovim redovima sve češće javljaju znakovi koji ukazuju na svojevrsnu pobunu

Islamska država sve više ima problema sa svojim stranim borcima koji se koriste različitim izgovorima kako se ne bi borili i kako bi napustili bojno polje. Potvrđuje to dokument pronađen u Mosulu.

Dokumenti Islamske države iz Iraka pokazuju kako se u njihovim redovima sve češće javljaju znakovi koji ukazuju na svojevrsnu pobunu. Njihovi borci često se odbijaju boriti pa je tako primjerice jedan belgijski militant nedavno donio liječničku ispričnicu po kojoj zbog boli u leđima ne može sudjelovati u borbama, dok su neki zatražili premještaj u Siriju ili su se jednostavno odbili boriti.

Sve to nalazi se u izvještaju pronađenom u preuzetoj bazi ISIL-a u Mosulu u kojoj se navodi 14 problematičnih boraca iz bataljona “Tariq Bin Ziyad” u kojem su mahom stranci, piše Washington Post.

“On se ne želi boriti, želi se vratiti u Francusku”, stoji u napomeni za 24-godišnjeg Francuza alžirskog podrijetla te se nadalje navodi: “Kaže da će mučeničku operaciju provesti kod kuće. Tvrdi da je bolestan, iako nema medicinsku dokumentaciju”. Inače od 2011. Islamskoj državi se pridružilo daleko najviše boraca iz Francuske nego li iz bilo koje druge europske države.

Dokument koji je označen s godinom 2015. čini se da je popunjavan i kasnije. Vrlo je detaljan i u njemu se navode brojne informacije o svakom pojedinom borcu od toga kako se zove, iz koje države dolazi, iz koje mu je podrijetlo, datum rođenja, krvna grupa i vještine s oružjem, kao i broj žena, djece i “robinja” koje posjeduju. Svemu su priložene i njihove fotografije, prenosio Net.hr.

Krivotvore putovnice da bi pobjegli

Istražitelj iz Međunarodnog centra za borbu protiv terorizama Edwin Bakker tvrdi kako su borci koji su se otišli boriti u Irak i Siriju poznati obavještajnim agencijama te da su manje poznati oni iz zemalja kao što su Bosna i Kosovo.

General Abdul Ghani al-Assadi, zapovjednik iračkih protuterorističkih snaga izjavio je kako su brojni strani borci odgovorni za 350 bombi automobila koji su eksplodirali. Njegove snage, navodi, u mjestu Dhubat nedaleko Mosula u zapovjedništvu ISIL-a pronašle su gomilu stranih putovnica, 16 ruskih i 4 francuske. Ondje je također, dodaje, pronađano 20 praznih iračkih putovnica.

Pretpostavlja se kako su militanti krivotvorili putovnice kako bi mogli napustiti zemlju.
Od 4000 stranih boraca koji su napustili zemlje Europske unije kako bi se borili u Iraku i Siriji u svoje se države vratila trećina. Za 14 posto njih je potvrđeno da su mrtvi, dok je za mnoge njihovo trenutno boravište i dalje nepoznato.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?