Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svinjska gripa hara Hrvatskom, do sad umrlo pet osoba

svinjska gripa
19.02.2016.
u 07:19

Nakon što je objavljeno da su dvije osobe u Hrvatskoj preminule su od posljedica zaraženosti svinjskom gripom iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Indexu su potvrdili kako Hrvatskom trenutno vlada virus tzv. svinjske gripe.

Podsjetimo, prvi ovogodišnji slučaj smrti zbog gripe dogodio se prije nekoliko dana u zagrebačkoj infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević, a drugi slučaj zabilježen je u ponedjeljak u Osijeku gdje je 51-godišnji muškarac stigao prije nekoliko dana s teškom upalom pluća te se liječio na odjelu intenzivne skrbi.

Kako danas javlja HRT, broj umrlih od svinjske gripe narastao je na pet.

U HZJZ kažu kako u ovoj sezoni cirkuliraju tri tipa virusa gripe - dva tipa A (H1N1 i H3N2) te jedan tip B.

"Trenutno je dominantan tip A, podtip H1N1- pandemijski soj, tzv. svinjska gripa. Ovaj soj se pojavio 2009. godine i od tada svake sezone cirkulira zajedno sa sezonskom gripom", rekli su nam iz HZJZ-a.

Simptomi pandemijske gripe su slični kao i sezonske. Nagli početak bolesti, povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, a kao najbolju prevenciju gripe u HZJZ preporučuju cijepljenje, koje bi se trebalo obaviti prije početka sezone gripe.

"Osobe koje razviju simptome gripe trebaju ostati doma, javiti se liječniku, odmarati, uzimati dovoljno tekućine, spuštati povišenu temperaturu i ograničiti kontakt sa drugim osobama da smanje mogućnost prijenosa. Ukoliko dođe do pogoršanja simptoma, svakako treba obavijestiti liječnika, prenosi Index hr. 

Nažalost, svake sezone gripe nekoliko osoba umre od komplikacija gripe. Početkom ovog tjedna potvrđena su dva smrtna ishoda kao komplikacija gripe.

Gripa može biti smrtonosna u osoba starije životne dobi opterećenih kroničnim bolestima, te se stoga i preporučuje cijepljenje tim kategorijama stanovništva svake godine", rekli su u HZJZ i dodali kako je ipak ovogodišnja sezona gripe blažeg intenziteta u usporedbi sa prošlom sezonom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?