Oružani sukobi

Svijet nemoćno gleda uspon islamista: Talibani osvojili i Kandahar, zapadni diplomati bježe

talibani
14.08.2021.
u 11:06

Washington je nas Afganistance ostavio same, na milost i nemilost talibanima. A čitav svijet nam je okrenuo leđa”, izjavila je članica afganistanske pregovaračke delegacije u Kataru, Fatima Gilani ističući kako “ovaj rat traje već 43 godine, zemlja gori bez prestanka, vidjeli smo samo nekoliko godina mira, a sada rat ponovo izbija”. Izjava je uslijedila nakon što su propali pregovori u Dohi gdje se trebalo naći rješenje za trenutačnu situaciju prema kojoj bi talibani zaustavili ofenzivu i osvajanje gradova.

Naime na poziv katarske vlade, posebni izaslanici i predstavnici iz Kine, Uzbekistana, SAD-a, Pakistana, Velike Britanije, Katara, UN-a i Europske unije sastali su se u Dohi 10. kolovoza, kao i posebni izaslanici i predstavnici Njemačke, Indije, Norveške, Katara, Tadžikistana, Turske, Turkmenistana, SAD-a i UN-a kako bi raspravljali o budućnosti Afganistana. Pregovori su propali jer su talibani postavili uvjete da u zamjenu za zaustavljanje svoje ofenzive sudjeluju u vlasti i dobiju važna ministarstva obrane i pravosuđa te odlazak predsjednika Ashrafa Ghanija te da državu vodi privremeni predsjednik do izbora kojeg bi odabrali talibani.

Isto tako, talibani zahtijevaju da se Afganistan naziva Islamska Republika Afganistan jer od 38 milijuna Afganistanaca 98 posto su muslimani, piše Večernji list. Istodobno, talibani su zauzeli tri velika afganistanska grada i cijeli niz pokrajinskih prijestolnica, bilježeći velike vojne uspjehe posljednjih tjedana na terenu, stežući obruč oko Kabula koji unatoč procjenama američkih obavještajaca kako bi taj grad mogao pasti u ruke talibana u roku od 90 dana vojni su analitičari uvjereni da će Kabul, nastavi li se ovakav razvoj događaja na terenu u ruke talibana mogao pasti i puno prije,do kraja ovoga mjeseca. Zanimljivo je da mnogi pripadnici afganistanske vojske ne pružaju otpor talibanima, ili im se mirno predaju ili im se čak pridružuju. To vrijedi i za vođe plemena koji su većina Paštunci, isto kao i talibani.

Feruz Koh, glavni grad pokrajine Ghor u središnjem Afganistanu s nešto više od 132.000 stanovnika, posljednji je u nizu koji je pao u ruke talibana. Snage sigurnosti i gradski dužnosnicu odmah su napustili grad. Talibani su u samo nekoliko dana osvojili 18 od 34 pokrajinska glavna grada. Između ostalog, zauzeli su i drugi najveći grad u zemlji Kandahar koji se smatra središtem talibana, etničkih paštunskih boraca i zagovornika najstrožeg šerijata. Ranije su zauzeli i glavni grad istoimene zapadne pokrajine Herat koji je treći najveći grad u Afganistanu, te Lashkar Gah glavni grad pokrajine Helmand na jugu zemlje i grad Quala-e-Naw na sjeverozapadu države.

Talibani zauzeli Kandahar, napreduju prema Kabulu | Autor : REUTERS Foto: REUTERS

Talibani su zarobili, kako za njega kažu, svog krvnog neprijatelja pred kojim su drhtali sovjetski vojnici 80-tih godina, Mohameda Ismaila Kana, zapovjednika afganistanske vojske , kojeg svi zovu “lav od Herata”. Kan koji ima 75 godina i dalje predstavlja simbol i uzdanicu borbe protiv radikalnih Talibana. Koliko je bio važna karika u borbi protiv talibana govore i snimke koje su se pojavile prije njegovog uhićenja na kojima je vidljiv veliki broj civila i političara koji se s oružjem u rukama okupljaju oko Kana govoreći da su spremni za borbu. Posebno je zanimljivo da su među njima i žene, naoružane, i spremne da se odupru napadima talibanskih ekstremista. Bio je ključan član Sjeverne alijanse, čije su trupe, uz podršku SAD-a, srušile talibane 2001. godine. Izjava ministra obrane Velike Britanije, Bena Wallacea, spada u rubriku “vjerovali ili ne”.

– Afganistan je sve bliže građanskom ratu i Zapad mora shvatiti da talibani nisu jedinstven entitet, već iza tog imena stoji bezbroj suprotstavljenih interes – kazao je britanski ministar obrane dodajući kako je “Britanija otkrila 1830-ih, da je to zemlja koju vode ratni zapovjednici, vođena različitim provincijama i plemenima, i da, ako niste vrlo oprezni – završite u građanskom ratu.

Mislim da idemo prema građanskom ratu – rekao je ministar obrane Ben Wallace kao da se jučer spustio na zemlju i ne zna što se u Afganistanu događa već desetljećima.

Talibani zauzeli Kandahar, napreduju prema Kabulu | Autor : REUTERS Foto: REUTERS

Talibani pripadaju plemenu Paštunaca kojih ima ih više od 40 posto od ukupno 38 milijuna stanovnika Afganistana . Tadžici čine oko 30% ukupnog stanovništva. Hazaras je etnička skupina s devet posto udjela. Svi oni imaju svoje paravojne vojske i talibani ih smatraju nevjernicima i bogohulnicima i bilo je logično da će nakon povlačenja američkih i NATO snaga u toj zemlji doći do gračanskog rata kao i prije 2001. SAD će poslati dodatnih 3000 vojnika u Afganistan da bi pomogli evakuirati američke diplomate zbog brzog napredovanja talibana, Britanija će rasporediti oko 600 vojnika koji će pomoći u evakuaciji njezinih državljana, a slično namjeravaju postupiti i ostala veleposlanstva, piše Večernji list.

Za potrebe evakuacije američkog diplomatskog osoblja iz Kabula, 3000 američkih vojnika osiguravat će aerodrom, tisuću će ih biti u Kataru za tehničku i logističku podršku, a još 4000 će ih biti u pričuvi u Kuvajtu za eventualno slanje pojačanja, što je mnogima oživjelo bolna sjećanja na pad Sajgona. Brzina ofenzivetalibana među Afganistancima izazvala je kritike zbog odluke Joea Bidena o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon 20 godina.

Talibani zauzeli Kandahar, napreduju prema Kabulu | Autor : REUTERS Foto: REUTERS

– Posljednje vijesti o evakuaciji i naglom slanju vojske izgledaju kao priprema za pad Kabula – rekao je vodeći republikanski senator Mitch McConnell ističući kako “odluke predsjednika Bidena guraju nas prema još gorem nastavku ponižavajućeg pada Sajgona 1975.”

I sam američki predsjednik Joe Biden referirao se na usporedbe sa Sajgonom u lipnju, kad su talibanske akcije tek dobivale na zamahu, i odlučno ih odbacio. Nema šanse “da ćete vidjeti situacije zbog kojih bi ljude podizali helikopterom s krovova iz Afganistana”, rekao je Biden.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije