Novi premijer Italije

Super Mario će voditi državu bez Twittera i Facebooka

mario draghi
13.02.2021.
u 08:48

Gdje je Mario? (Where is Mario). Tako su u Frankfurtu etiketirali Marija Draghija dok je bio predsjednik Europske središnje banke. Nikad se nije znalo gdje je i što radi. Mnoge je odluke donio, a da se prethodno nije ni s kim konzultirao. Tako se ponaša i u Rimu. Draghi nema ni Facebook ni Twitter profil, tako da će odluke koje donosi biti samo službeno objavljivane.

Otkako je od predsjednika Sergija Mattarelle prije tjedan dana dobio mandat za sastavljanje vlade, nije javno kazao ni jednu riječ, a stranke s kojima se konzultirao samo je slušao. O povjerenju prvoj Draghijevoj vladi i 67. u talijanskoj republici glasat će se u parlamentu u ponedjeljak, a do tada bi listu ministara trebao predstaviti Mattarelli i zajedno s njima prisegnuti. Sastavljanje vlade se oduljilo i zato što su se u četvrtak od 10 do 18 sati članovi Pokreta 5 zvijezda (M5s) na platformi Rousseau izjašnjavali trebaju li njihovi zastupnici glasati za Draghija.

Glasanju je pristupilo 74.537 članova od oko sto tisuća njih. Za potporu Draghijevoj vladi izjasnilo se njih 59,3 posto, a protiv 40,7 posto. Mnogi članovi M5s bili su protiv toga da pokret uđe u vladu u kojoj se nalazi i stranka Silvija Berlusconija koga smatraju kriminalcem. Protiv takve vlade bio je i Alessandro Di Battista, jedan od povijesnih čelnika i bivši zastupnik iz redova pokreta, koji je nakon objave rezultata glasanja na platformi kazao da se povlači i da će ubuduće govoriti samo u svoje, a ne i u ime pokreta. Na glasanje su utjecali osnivač pokreta Beppe Grillo, kao i jedan od čelnika i dosadašnji ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, koji su kazali da Draghi neće ukinuti građanski dohodak koji su uveli, te će osnovati ministarstvo za ekološku tranziciju. Draghi tako ima potporu svih stranaka u parlamentu osim stranke desnice Talijanska braća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?