Macronova odluka

Sukob oko novog pakta protiv Kine, Francuska povukla veleposlanika iz SAD-a

macron
Autori: Index, Vecernji.ba
18.09.2021.
u 10:50

Francuska vlada je povukla svog veleposlanika u SAD-u na konzultacije kao odgovor na nedavno najavljeno partnerstvo za nacionalnu sigurnost koje su dogovorili SAD, Velika Britanija i Australija.

Vijest je potvrdio Philippe Étienne, francuski veleposlanik u SAD-u.

Jean-Yves Le Drian, francuski ministar za Europu i vanjske poslove, u priopćenju je objavio da je to učinjeno na zahtjev predsjednika Emmanuela Macrona.

Napuštanje projekta podmornica na kojem su Australija i Francuska radile od 2016. te najava novog partnerstva sa SAD-om predstavljaju neprihvatljivo ponašanje među saveznicima i partnerima, rekao je.

Ovo je prvi put nakon jako dugo vremena da su se Francuzi odlučili na ovakav potez, rekao je francuski dužnosnik za CNN.

Francuski ministar: Ovo je kao nož u leđa

Australija je u četvrtak rekla da će odbaciti sporazum vrijedan 40 milijardi dolara s francuskom kompanijom koja je trebala izgraditi flotu konvencionalnih podmornica te će umjesto toga sagraditi barem osam nuklearnih podmornica s američkom i britanskom tehnologijom nakon sklapanja trilateralnog sigurnosnog partnerstva.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian opisao je odluku kao nož u leđa.

"Ova jednostrana i nepredviđena odluka nalikuje postupcima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Zabili ste nam nož u leđa", rekao je.

U četvrtak je Morrison rekao da je Francuska obaviještena o odluci prije najave, no Francuska je to zanijekala.

Taj projekt poništava ogromnu australsku narudžbu podmornica od Francuske, koja je izrazila oštre reakcije prema Canberri, optuženoj da je prekršila danu riječ, kao i protiv američkog predsjednika Joea Bidena.

"Nismo bili informirani o tom projektu prije nego što su se prve informacije pojavile u američkom i australskom tisku, nekoliko sati prije službene objave američkog predsjednika Joea Bidena", rekao je glasnogovornik francuskog veleposlanstva u Washingtonu Pascal Confavreux.

Morrison: Već sam to najavio Macronu, bili smo na večeri

Morrison je u petak priznao narušavanje australsko-francuskih odnosa, no inzistirao je da je morao u lipnju reći francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da je Australija promijenila mišljenje o sporazumu te da će možda morati donijeti drugu odluku.

"Rekao sam to vrlo jasno, imali smo dugačku večeru u Parizu, o našim vrlo važnim brigama, o mogućnostima konvencionalnih podmornica koje se trebaju nositi s novim strateškim okolišem s kojim smo suočeni", rekao je Morrison radiju 5aa.

"Vrlo jasno sam rekao o čemu se radi i da će Australija morati donijeti odluku koja je u našem nacionalnom interesu", rekao je.

Do zatezanja australsko-francuskih odnosa došlo je u vrijeme kad SAD i njegovi saveznici traže dodatnu podršku u Aziji i Pacifiku uslijed briga o rastućem utjecaju sve snažnije Kine.

Francuska bi trebala preuzeti predsjedanje Europskom unijom, koja je u četvrtak izdala strategiju za indopacifičku regiju, obećavši da će ostvariti više trgovinskih sporazuma s Tajvanom te uposliti više brodova kako bi pomorske rute bile otvorene, piše Index.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?